Εθνική Τράπεζα: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση ομολόγου - Κεντρική Εικόνα

Εθνική Τράπεζα: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση ομολόγου

10 Οκτωβρίου 2017Πολιτική & Οικονομία

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση καλυμμένου ομολογιακού δανείου ύψους 500 εκατ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα. 

Η διάρκεια του ομολόγου θα είναι τριετής, ενώ σύμφωνα με το Reuters οι προσφορές έχουν ήδη ξεπεράσει τα 1,25 δισ. ευρώ. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα και η αρχική τιμολόγηση τοποθετεί το επιτόκιο στο 3,25%.

Σύμφωνα με πληροφορίες το collateral αφορά ενήμερα στεγαστικά δάνεια που χορηγήθηκαν πριν το ξέσπασμα της κρίσης. Το ύψος αυτών των δανείων ξεπερνά κατά 25% την αξία του ομολογιακού.

Ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι UBS, HSBC, Goldman Sachs, Merrill Lynch, RBS, Deutsche Bank, Νatwest Μarkets.

Με την κίνηση αυτή η τράπεζα θα ενισχύσει έτι περαιτέρω τη ρευστότητά της, με στόχο έως το τέλος του έτους να αποπληρώσει τα 2,6 δισ. ευρώ που έχουν απομείνει από τον δανεισμό, τον οποίο έχει λάβει από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος. Εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, η Εθνική θα είναι η πρώτη τράπεζα που θα απεγκλωβιστεί από τον ακριβό (σ.σ. επιτόκιο 1,55%) δανεισμό του ELA.

Όπως προκύπτει από την παρουσίαση της Εθνικής για την έκδοση των καλυμμένων ομολογιών από τη μεταβίβαση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, η οποία αναμένεται να κλείσει ως το τέλος του έτους, η τράπεζα θα δει τη ρευστότητά της να ενισχύεται κατά 770 εκατ. ευρώ. Άλλο 1 δισ. ευρώ θα έρθει από την ολοκλήρωσης των μεταβιβάσεων των Banca Romaneasca (650 εκατ.), Vojvodanska (280 εκατ.) και της νοτιοαφρικανικής SABA.

Αν προστεθεί και η ρευστότητα από την έκδοση καλυμμένων ομολογιών ύψους έως 500 εκατ. ευρώ, η Εθνική θα εξαλείψει ως το τέλος του έτους ή το αργότερο στις αρχές του 2018 την εξάρτησή της από τον ELA.