Είστε εδώ

Οκτώ λόγοι για τους οποίους χρειάζεστε ένα ανταγωνιστικό βιογραφικό σημείωμα - Κεντρική Εικόνα

Οκτώ λόγοι για τους οποίους χρειάζεστε ένα ανταγωνιστικό βιογραφικό σημείωμα

05 Οκτωβρίου 2017CEO Insights

Επιμέλεια: Μαρία Γκουρτσιλίδου

 

 

 

 

 

Μερικά δευτερόλεπτα είναι αρκετά για έναν εργοδότη ώστε να σχηματίσει άποψη (καλή ή κακή) για έναν υποψήφιο εργαζόμενο ρίχνοντας μία γρήγορη ματιά στο βιογραφικό σημείωμα του τελευταίου.  Αυτά τα δευτερόλεπτα είναι τόσο κρίσιμα και καθοριστικά στο να «φτιάξουν» ή να "σπάσουν" μία καριέρα αφού ένα «δυνατό» βιογραφικό πάντοτε αυξάνει τις πιθανότητες ενός υποψηφίου να «προσγειωθεί» στην ιδανικότερη θέση εργασίας. Δεδομένης της ύπαρξης μεγάλου ανταγωνισμού στην αγορά εργασίας, η παρουσίαση ενός «σωστού» βιογραφικού είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τους λόγους για τους οποίους ο κάθε υποψήφιος εργαζόμενος χρειάζεται ένα ανταγωνιστικό βιογραφικό.

 

 

Το βιογραφικό είναι ένας τρόπος επικοινωνίας

Η συνάντηση με έναν εργοδότη δεν περιορίζεται πλέον στη φυσική παρουσία. Όταν ένας υποψήφιος εργαζόμενος στέλνει το βιογραφικό του σε έναν μελλοντικό εργοδότη, από τη στιγμή που ο τελευταίος θα το διαβάσει – έστω και βιαστικά- είναι σαν να έχει πραγματοποιηθεί μία πρώτη συνάντηση. Πώς θα θέλατε λοιπόν να εξελιχθεί αυτή η πρώτη συνάντηση; Όπως καταλαβαίνεται η εξέλιξή της είναι στο χέρι σας…

 

«Λέει» πολλά για τον υποψήφιο εργαζόμενο

Εκατοντάδες αιτούντες υποβάλλουν αίτηση για την ίδια δουλειά. Ένας εργοδότης απορρίπτει πολλούς υποψηφίους με βάση το βιογραφικό τους σημείωμα. Μπορεί να είστε αρκετά καλός για τη δουλειά, αλλά αν το βιογραφικό σας δεν είναι πολλά υποσχόμενο, τότε δεν θα κληθείτε ποτέ σε προσωπική συνάντηση. Ένα «ισχυρό» βιογραφικό «λέει» πολλά για τον υποψήφιο. Έτσι, το βιογραφικό σας πρέπει να "μιλήσει δυνατά" για σας. Η ιστορία του επαγγελματικού σας «ταξιδιού» πρέπει να είναι πειστική, απλή και ξεκάθαρη για να προκαλέσει το ενδιαφέρον.

 

Είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για την αυτοαξιολόγηση

Όταν επενδύετε χρόνο στο να σκεφτείτε και να γράψετε το βιογραφικό σας, είναι γεγονός ότι χρειάζεστε χρόνο για να γνωρίσετε τον εαυτό σας. Καταγράφοντας τα επιτεύγματα σας κάνετε παύσεις για να σκεφτείτε τι έχετε κάνει έως τώρα και ποιο από αυτά είναι το σημαντικότερο. Ο προσδιορισμός των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων σας γίνεται σημαντικός για να υπερέχετε στην καριέρα σας και πρέπει να βάλετε τα δυνατά σας για την καλύτερη παρουσίαση του εαυτού σας.

 

Με ένα "ισχυρό" βιογραφικό, παρουσιάζετε τον εαυτό σας ως «expert»

Εκτός από το να σας βοηθήσει να βρείτε μια νέα δουλειά, ένα ισχυρό βιογραφικό είναι το κλειδί για να συστηθείτε ως ειδικός στον τομέα σας. Είτε θέλετε να παρακολουθήσετε ένα συνέδριο είτε επιθυμείτε να συνεισφέρετε με άρθρα σε διαδικτυακές πύλες και κοινότητες, ένα καλοφτιαγμένο βιογραφικό σημείωμα, στο οποίο θα αναφέρεται η εμπειρία σας είναι απαραίτητο.

 

Δείχνει ότι είστε έτοιμοι για ενδεχόμενη προαγωγή

Όλοι εργαζόμαστε με στόχο την επαγγελματική μας εξέλιξη. Κανένας δεν επιθυμεί να μένει «κολλημένος» για χρόνια στην ίδια θέση. Έτσι, όταν έχετε ένα «ισχυρό» βιογραφικό μαζί σας, μπορείτε να παρουσιάσετε τον εαυτό σας ως δυνητικό υποψήφιο για μία ενδεχόμενη προαγωγή όταν παρουσιαστεί μία ευκαιρία. Ο χρόνος είναι ουσιαστικός σε αυτή την περίπτωση. Ο ζήλος σας να υποβάλετε την αίτησή σας εγκαίρως και με όσο το δυνατό καλύτερο τρόπο θα «πει» πολλά για την καριέρα σας και τον ενθουσιασμό που έχετε για ανάπτυξη και εξέλιξη.

 

Τονίζει τις ικανότητές σας στη δικτύωση

Συχνά, δεν καταλαβαίνουμε τη σημασία ενός βιογραφικού όταν πρόκειται για την πλήρωση μιας καλής θέσης στη βιομηχανία. Όταν έχετε περισσότερες από πέντε σημαντικές αναφορές στο βιογραφικό σας, τότε αυτό «λέει» πολλά για τις διαπροσωπικές σας δεξιότητες, το ιστορικό εργασίας σας και την σχέση σας με τους προηγούμενους εργοδότες και τους συναδέλφους σας. Ένα «ισχυρό» βιογραφικό σημείωμα με μερικές μεγάλες αναφορές είναι μια σίγουρη στόχευση ώστε να συμπεριληφθείτε στα δεδομένα υποψηφίων εργαζομένων μιας εταιρείας.

 

Παρουσιάζει την προσοχή σας στη λεπτομέρεια

Ένα καλοδουλεμένο βιογραφικό με μια προσαρμοσμένη συνοδευτική επιστολή δείχνει την προσπάθειά σας προς την τελειότητα. Μερικές φορές είναι το ιδανικό για τους εργοδότες που ενδιαφέρονται για τη λεπτομέρεια. Είτε το πιστεύεται είτε όχι ένα τέτοιο βιογραφικό μπορεί να σας βοηθήσει να «κατακτήσετε» τη δουλειά των ονείρων σας. Το μόνο που χρειάζεστε είναι η επιδίωξη της τελειότητας.

 

Είναι ένα εργαλείο self- marketing

Ένα βιογραφικό σημείωμα δεν είναι μόνο χρήσιμο όταν ψάχνετε ενεργά για μια δουλειά. Κάνει πολύ περισσότερα από αυτό. Δίνοντας έμφαση στις λεπτομέρειες του παρασκηνίου, τα προσόντα και τα επιτεύγματά σας, είναι ένα έτοιμο εργαλείο για να παρουσιάσετε τον εαυτό σας όταν χρειάζεστε ένα παράπλευρο έργο ή θέλετε να μιλήσετε σε μια σημαντική εκδήλωση της βιομηχανίας ή ακόμα και να συμμετάσχετε σε ένα σεμινάριο.

 

Τώρα λοιπόν που ξέρετε μερικούς από τους λόγους για τους οποίους ένα συναρπαστικό βιογραφικό είναι απαραίτητο, ήρθε η ώρα να κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές στο δικό σας! Θα δείτε ότι το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει! 

 

*Αυτό το άρθρο δημοσιεύεται σε συνεργασία με το CEOWORLD magazine