Σουρωτή: Το νερό του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο ποτήρι μας... - Κεντρική Εικόνα

Σουρωτή: Το νερό του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο ποτήρι μας...

30 Σεπτεμβρίου 2017Πρόσωπα & Απόψεις

Γράφει η Λιλή Καρακώστα

Το νερό που αγάπησε ο Μέγας Αλέξανδρος και που κερνούσαν οι Γάλλοι στρατιώτες τους ανώτερούς τους στον πόλεμο, δεν είναι άλλο από το φημισμένο νερό Σουρωτή που εδώ και 100 χρόνια γράφει χρυσές σελίδες επιχειρηματικής ιστορίας.

Η ιστορία μας δεν είναι διόλου συνηθισμένη καθώς ξεκινά από την… αρχαιότητα. Μεταφερόμαστε στον «λουλουδοστόλιστο» ποταμό Ανθεμούντα της Χαλκιδικής, στις βόρειες παρυφές τoυ όρoυς Κάλαυρoς - στα σύνoρα των νoμών Θεσσαλoνίκης και Χαλκιδικής, με την πλούσια πηγή με το κρυστάλλινο νερό που τόσο αγαπούσε ο Μέγας Αλέξανδρος. Πλείστες είναι οι αναφορές που ήθελαν τον Μεγάλο Στρατηλάτη να αναζητά τα δροσερά νερά της πηγής, μιας πηγής που μέσα στους αιώνες διατήρησε την καθαρότητά της.

Γάλλοι και Σέρβοι στη Σουρωτή

Τα χρόνια πέρασαν, η περιοχή κατοικήθηκε και οι κάτοικοι ονόμασαν το χωριό Σουρωτή εξαιτίας της ιστορικής πηγής του. Οι ιστορικές αναφορές της περιοχής ωστόσο, δεν σταματούν στον Μέγα Αλέξανδρο. Στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κατά τη διάρκεια της μάχης του γαλλικού στρατού ενάντια στην Αυστροουγγαρία, οι Γάλλοι στρατοπέδευσαν κοντά στη Σουρωτή. Ήπιαν από το νερό της πηγής και ενθουσιάστηκαν τόσο που αποφάσισαν να το εμφιαλώσουν υποτυπωδώς και να το πάρουν μαζί τους στη Γαλλία ενώ με αυτό φαίνεται πως…κερνούσαν τους στρατηγούς τους. Φτιάχνουν λοιπόν το 1916 ένα πρόχειρο, ερασιτεχνικό εμφιαλωτήριο. Στην περιοχή έφθασαν αργότεροι και οι σύμμαχοι των Γάλλων, οι Σέρβοι, που επέκτειναν σε ένα διώροφο κτήριο το εμφιαλωτήριο και το ονόμασαν "Kisepe Boda"  που σημαίνει υπόξινo νερό.

Όταν ο Βενιζέλος «διαφήμιζε» τη Σουρωτή

Το εμφιαλωτήριο πέρασε το 1918 στα χέρια του ντόπιου Θωμά Λώλα, που έδωσε έμφαση στην ανακαίνισή του ενώ το 1925, το εξαγόρασε ο Γεώργιος Χωναίος. Τις ευεργετικές ιδιότητες της πηγής ανακάλυψε στη συνέχεια και το Κράτος και έτσι, το 1935 το Ελληνικό Δημόσιο ήρθε σε συμφωνία με τον Γεώργιο Χωναίο για την εκμετάλλευση της πηγής και την αναγνώρισε επίσημα ως ιαματική. Ως πηγή, δηλαδή, το νερό της οποίας έχει διαπιστωθεί ότι έχει ευεργετική επίδραση στον οργανισμό μετά από εξωτερική (λουτροθεραπεία) ή εσωτερική του χρήση (ποσιθεραπεία). Στο κλείσιμο της συμφωνίας καθοριστικό ρόλο πρέπει να έπαιξε η ρήση του Ελευθέριου Βενιζέλου, που δήλωσε δημοσίως το 1930: «Το νερό Σουρωτή είναι εφάμιλλο με τα ευρωπαϊκά, αν όχι ανώτερο από αυτά».

Η Σουρωτή στα χέρια των κατοίκων

Τα χρόνια πέρασαν και η λήξη της σύμβασης με το Δημόσιο ήρθε το 1987. Τότε, ο Πρόεδρος της κοινότητας Σουρωτής αλλά και οι κάτοικοι της περιοχής, διεκδίκησαν και πέτυχαν την εκμετάλλευση της πηγής. Οι κάτοικοι οργανώνονται και ιδρύουν μια κοινοτική επιχείρηση με το όνομα «Σουρωτή». Τέσσερα χρόνια αργότερα, το νερό της Σουρωτής μπήκε στον επίσημο κατάλογο Φυσικών Μεταλλικών Νερών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η υψηλή ποιότητα του προϊόντος βραβεύεται το 1992 στη Μαδρίτη από τον Οργανισμό Arch of Europe, όπου αποκτά τον “Χρυσό Αστέρα”, βραβείο που απονέμεται στα ποιοτικότερα προϊόντα του κόσμου. Το 1993, στα ράφια των σούπερ μάρκετ εμφανίζεται το ανθρακούχο νερό Σουρωτή σε συσκευασία κουτιού αλουμινίου, ένα προϊόν που έκανε αίσθηση εκπλήσσοντας τον ανταγωνισμό. Το 1995, ιδρύεται υποκατάστημα στην Αθήνα για την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση της διαρκώς αναπτυσσόμενης αγοράς της Νότιας Ελλάδας.

Αλλά οι καινοτομίες δεν σταματούν εδώ. Το 1998, η ίδια η επιχείρηση άλλαξε χαρακτήρα. Έγινε πια ανώνυμη εταιρεία, απέκτησε γραφεία στην Αθήνα και άρχισε να δραστηριοποιείται σε όλη την Ελλάδα. Η εταιρία αναζητά διαρκώς τρόπους για να εκπλήξει τους καταναλωτές λανσάροντας νέα προϊόντα. Έτσι, το 2000, λανσάρει τα Σουρωτή με άρωμα λεμόνι-λάιμ, πορτοκάλι και ροδάκινο, ενώ την ίδια εποχή εκσυγχρονίζει τις εγκαταστάσεις της με την κατασκευή μονάδας εμφιάλωσης ΡΕΤ.

Η νέα χιλιετία

Η νέα χιλιετία δεν φόβισε την Σουρωτή. Το αντίθετο μάλιστα. Η εταιρία γιγαντώθηκε με νέες μονάδες παραγωγής, σύγχρονα μηχανήματα, νέα προϊόντα και φανατικούς πελάτες. Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης που ακολούθησαν, η Σουρωτή συνέχισε την επιθετική πολιτική της λανσάροντας νέα προϊόντα. Ο λόγος για το Sourotea σε τρεις γεύσεις, τσάι με λεμόνι, τσάι με ροδάκινο και green tea που αγαπήθηκε γρήγορα από το κοινό. Ταυτόχρονα, αναγνωρίζοντας τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, αναζητά νέες αγορές, στρέφοντας το βλέμμα της στο εξωτερικό και αναπτύσσοντας τις εξαγωγές με τη μακρινή Κίνα να αποτελεί μια δυναμική αγορά της αλλά και την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Κύπρο και τα Αραβικά Εμιράτα να απολαμβάνουν το αγαπημένο νερό του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Το 2002, ολοκληρώθηκε η νέα υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής εμφιαλωμένου νερού, η οποία και πληροί όλες τις προδιαγραφές των κανόνων υγιεινής, και είναι πιστοποιημένη κατά ISO 9001 και HACCP. Το 2007, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, «σηκώνει τα μανίκια» και ρίχνεται με όρεξη στη δουλειά με σκοπό τον εκσυγχρονισμό της και την βελτίωση της ποιότητας των λειτουργιών της. Στη διετία 2010-2011, δημιουργεί στην κατηγορία των soft drinks τις νέες σειρές προϊόντων που λανσάρει το 2012. Ο λόγος για τα So SOUROTI σε τρεις γεύσεις σφραγισμένες σε πολύχρωμα μπουκάλια των 500ml. Σπιτική λεμονάδα, ζουμερή πορτοκαλάδα και απολαυστική γκαζόζα. Αλλά και το SOUROHITO, με λεμόνι και μέντα. Παράλληλα εισέρχεται στον χώρο των χυμών με τον 100% φυσικό χυμό ροδιού υπό το brand «το ΡΟΔΙ σου».

Εκατό χρόνια επιχειρηματικής ιστορίας

Σήμερα, η Σουρωτή λειτουργεί με τέσσερις πλήρεις γραμμές παραγωγής, μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας, 134 μόνιμους ειδικευμένους εργαζόμενους, νέες κτιριακές εγκαταστάσεις 7.500 τ.μ. και υποκατάστημα στην Αθήνα. Με τζίρους που κινούνται σταθερά πάνω από τα 15 εκατ. ευρώ και συνεχή κερδοφορία, η Σουρωτή είναι μια επιχείρηση που δεν κατάλαβε ποτέ από κρίση.

Έχοντας ήδη συμπληρώσει 100 χρόνια ζωής, η Σουρωτή μπορεί πλέον να αποκαλείται leader στην αγορά καταναλωτών με μερίδιο  58% της πανελλήνιας αγοράς και 85% της αγοράς στη Βόρεια Ελλάδα. Περισσότερα από 60 εκατομμύρια μπουκάλια και 25 εκατομμύρια κουτιά πωλούνται ετησίως.

Στον Ιβάν Σαββίδη το πλειοψηφικό «πακέτο» της Σουρωτής

Μια τέτοια εταιρία με την ιστορία της Σουρωτή, δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη από επιχειρηματίες με ένστικτο. Έτσι, δεν ήταν διόλου τυχαίο το ενδιαφέρον του επιχειρηματία, Ιβάν Σαββίδη για την απόκτηση της Σουρωτή, μιας και ο ίδιος είχε δηλώσει ότι: "θέλει πολύ να αγοράσει τη Σουρωτή και να συνδέσει την τύχη του με αυτή την επιχείρηση, η οποία έχει ιστορία εκατό ετών", ενώ είχε γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να επενδύσει στην εταιρεία κεφάλαια ύψους 15 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό της. Είχε δε προσθέσει ότι με το σωστό μίγμα ενεργειών μάρκετινγκ, η Σουρωτή, μπορεί να φτάσει να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις ακόμη και το διεθνές brand της Perrier.

Οι κινήσεις Σαββίδη έγιναν μεθοδικά για την απόκτηση αρχικά του 48% της εταιρίας από μετόχους που ήταν φυσικά πρόσωπα και είχαν στην κατοχή τους μετοχές ακόμη και έναν αιώνα ή ακόμη και από παλαιότερους εργαζόμενους στην εταιρία ενώ στη συνέχεια, η εταιρία συμφερόντων Σαββίδη, "Belterra", απόκτησε ένα ακόμη ποσοστό, το 10,9%, αυτή τη φορά από τον Δήμο Θέρμης, καταβάλλοντας το ποσό του 1,8 εκατ. ευρώ. Φθάνοντας έτσι το πλειοψηφικό μετοχικό πακέτο του 60%, ο όμιλος Σαββίδη ηγείται πλέον στο  τιμόνι της Σουρωτή, με τα υπόλοιπα ποσοστά να μοιράζονται η Coca Cola HBC (18,1%) και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (4,65%) καθώς και μικρότεροι μέτοχοι της εταιρείας, όπως ο Σύλλογος "Ορφέας", ο Σύνδεσμος Ιαματικών Πηγών Ελλάδος κ.α.

Και όπως όλα δείχνουν, η Σουρωτή, με έναν αιώνα ζωής, έχει ακόμα πολλά να προσφέρει στην αγορά εκπλήσσοντας διαρκώς τους καταναλωτές. Μια εταιρία που σε πείσμα των καιρών, αντιστέκεται, εξελίσσεται και πρωτοπορεί. Γιατί όπως έχει αποδείξει η ιστορία, οι επιλογές του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μόνο τυχαίες δεν ήταν…