Επέστρεψαν στην αποταμίευση οι καταναλωτές- Τέρμα οι σπατάλες - Κεντρική Εικόνα

Επέστρεψαν στην αποταμίευση οι καταναλωτές- Τέρμα οι σπατάλες

20 Σεπτεμβρίου 2017Εικόνα στην Αγορά

Επιμέλεια: Μαρία Γκουρτσιλίδου

 

 

 

 

Η αυτοπεποίθηση των καταναλωτών πήρε τα πάνω της το πρώτο εξάμηνο του 2017 αντανακλώντας τη βελτίωση του προσωπικού αισθήματος για τις εργασιακές και οικονομικές προοπτικές. Με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να εμφανίζονται πρόθυμοι να ανοίξουν το πορτοφόλι τους και να ξοδέψουν κάποια από τα χρήματα που τους περισσεύουν. Όμως, πόσα ξοδεύουν τελικά και σε τι ανάγκες;

Όσο και αν ακούγεται παράξενο, το πρώτο πράγμα που σκέφτονται για την «επένδυση» των έξτρα χρημάτων τους είναι η αποταμίευση, σύμφωνα με μία πρόσφατη παγκόσμια έρευνα της Nielsen για την καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2017, από τα συμπεράσματα της έρευνας προέκυψε ότι το 52% των χρηστών του ίντερνετ σε συνολικά 63 χώρες στον κόσμο έχει ως προτεραιότητα να αποταμιεύσει τα μετρητά που του περισσεύουν. Το αντίστοιχο ποσοστό το τέταρτο τρίμηνο του 2016 ήταν 50%.

Αντιστοίχως, το δεύτερο τρίμηνο του 2017 το 43% δήλωσε ότι θα δαπανήσει τα επιπλέον χρήματα που κερδίζει για να πάει διακοπές, το 39% για να αγοράσει ρούχα, το 33% για να ψυχαγωγηθεί και το 27% για να προχωρήσει σε επενδύσεις μετοχών και αμοιβαίων κεφαλαίων.

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας, διαφαίνεται μία τάση μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, οι καταναλωτές να αποταμιεύουν τα χρήματά τους από το να συσσωρεύουν χρέη ή να αποκτούν επιπλέον περιουσιακά στοιχεία.

(Στον παραπάνω πίνακα φαίνεται πώς δαπάνησαν τα χρήματά τους οι καταναλωτές το δεύτερο τρίμηνο του 2017 σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με την έρευνα της Nielsen. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η αποταμίευση και στη δεύτερη οι διακοπές)

 

Τον Απρίλιο του 2017 μία έρευνα του Ινστιτούτου Gallup έδειξε ότι το 63% των Αμερικανών καταναλωτών προτιμά να αποταμιεύει, ενώ το 35% προτιμά να ξοδεύει χρήματα σε αγορές. Ανατρέχοντας σε αντίστοιχα στοιχεία του 2005 και του 2006, φαίνεται ότι πριν από την οικονομική κρίση το 46% προτιμούσε να αποταμιεύει, ενώ το 50% προτιμούσε να σκορπά τα χρήματά του.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας έρευνας του Ινστιτούτου Ερευνών GfK, η οποία δημοσιεύτηκε τον Μάϊο, προέκυψε ότι οι καταναλωτές στην Αμερική αλλά και σε άλλες αγορές, θεωρούν πιο σημαντικές τις εμπειρίες από την απόκτηση υλικών αγαθών.

 

(Οι χρήστες του ίντερνετ στην Αμερική ανά ηλικιακή κατηγορία απαντούν αν συμφωνούν ή διαφωνούν για το αν οι εμπειρίες είναι σημαντικότερες από την απόκτηση υλικών αγαθών, στο πλαίσιο έρευνας που διεξήχθη το καλοκαίρι του 2016)

 

Πηγή: retail.emarketer.com