Παπαδημούλης: "Οι καιροί απαιτούν μια διαφορετική και πιο ενωμένη Ευρώπη" - Κεντρική Εικόνα

Παπαδημούλης: "Οι καιροί απαιτούν μια διαφορετική και πιο ενωμένη Ευρώπη"

12 Σεπτεμβρίου 2017Πολιτική & Οικονομία

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης με αφορμή τη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου αύριο, Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου, με θέμα «Η κατάσταση της Ένωσης», κάλεσε όλους «να αποφασίσουμε επιτέλους τι Ευρώπη θέλουμε και πώς θα τη δημιουργήσουμε».

Στην Ολομέλεια θα τοποθετηθεί ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και ενόψει της ομιλίας του ο Δημ. Παπαδημούλης έκανε την εξής δήλωση:

«Η ομιλία Γιούνκερ για την κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έρχεται σε ένα κρίσιμο σημείο για το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και του πλανήτη ολόκληρου, καθώς τόσο οι κοινωνικές ανισότητες όσο και τα περιβαλλοντικά προβλήματα εντείνονται. Ταυτόχρονα, η κρίση στην Κορεατική Χερσόνησο προκαλεί μεγάλες ανησυχίες. Κι όσο για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit; Πραγματοποιούνται δυστυχώς σε τεταμένο κλίμα, σε περιβάλλον ασάφειας και καθυστερούν ιδιαίτερα. Το κεντρικό ερώτημα όμως είναι να αποφασίσουμε επιτέλους τι Ευρώπη θέλουμε και πώς θα τη δημιουργήσουμε.

Θέλουμε μια Ευρώπη της λιτότητας, της ανεργίας και των εντεινόμενων ανισοτήτων ή μια Ευρώπη με εργασία για όλους και βιώσιμη ανάπτυξη; Θέλουμε μια Ευρώπη της Δημοκρατίας, των Δικαιωμάτων και της διαφάνειας ή μια Ευρώπη του ελλείμματος Δημοκρατίας και των αποφάσεων πίσω από κλειστές πόρτες;

Θέλουμε μια Ευρώπη που προχωρά στην Ενοποίησή της με Δημοκρατία ανάπτυξη και συνοχή, κοινωνική και περιφερειακή, ή μια οπισθοδρόμηση στους εθνικισμούς και στις ακροδεξιές κραυγές που γέννησαν στο παρελθόν αιματηρούς πολέμους;

Πολύ φοβάμαι ότι θα ακούσουμε πάλι ευχολόγια με την ομιλία Γιούνκερ, χωρίς ουσιαστικές και τολμηρές λύσεις. Οι καιροί, όμως, απαιτούν και από την Κομισιόν, αλλά και από όλους μας να μην αγνοήσουμε όσους ζητούν επιτακτικά μια διαφορετική Ευρώπη, μια Ευρώπη πιο ενωμένη, μακριά από διακρίσεις φτώχεια και εκμετάλλευση.

Είμαι βέβαιος ότι ένα τέτοιο μήνυμα, αν σταλεί, θα είναι ένα θετικό μήνυμα για τους ευρωπαϊκούς λαούς. Κι εμείς δεν το περιμένουμε απλώς, εργαζόμαστε για αυτό».