Είστε εδώ

7 μαθήματα οικονομίας που μας δίδαξε το Game of Thrones - Κεντρική Εικόνα

7 μαθήματα οικονομίας που μας δίδαξε το Game of Thrones

05 Σεπτεμβρίου 2017CEO Insights

Γράφει η Λιλή Καρακώστα

Η επική σειρά ολοκλήρωσε έναν ακόμη κύκλο αφήνοντας εκατομμύρια οπαδούς να… παραληρούν περιμένοντας την επόμενη σεζόν. Ωστόσο, πέρα από παιχνίδια εξουσίας, θρόνους και δράκους, η σειρά μας διδάσκει πολύτιμα μαθήματα οικονομίας…

Οι White Walkers είναι μακριά-αλλά έρχονται…

Οι White Walkers επελαύνουν και παρόλο που πολλοί ήρωες στο Game of Thrones, δεν τους θεωρούν υπαρκτή απειλή, ωστόσο υπάρχουν και πλησιάζουν όλο και περισσότερο…Κάποιοι θεωρούν πως αν ζουν απομακρυσμένοι από τα δολοφονικά ζόμπι, δε διατρέχουν κανένα κίνδυνο. Είναι όμως, πράγματι έτσι;

Μάθημα 1: Η μνημειώδης σειρά μας διδάσκει πως ακόμη και αν κάτι θεωρούμε πως συμβαίνει υπερβολικά μακριά μας, ωστόσο, σίγουρα θα μας επηρεάσει. Έτσι, το ίδιο συμβαίνει και σήμερα. Μια οικονομική κρίση στην Ιαπωνία ή στην Αμερική π.χ. μπορεί να φαντάζει μακρινή, όμως σίγουρα θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία-και άρα την τσέπη μας. Και οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι.

Winter is coming…

“Winter Is Coming” είναι ενδεχομένως η δημοφιλέστερη έκφραση της σειράς, την οποία και χρησιμοποιούν κατά κόρον στα social media, οι εκατομμύρια οπαδοί της, όταν αναφέρονται σε αυτήν. Την ανέφερε πρώτος άρχοντας του Οίκου Stark, Ned Stark, όταν η σύζυγός του Catelyn, εξέφρασε την ανησυχία της για το γεγονός πως ο γιος τους Bran, ήταν πολύ μικρός σε ηλικία για να παρακολουθήσει από κοντά μια εκτέλεση. Ωστόσο, ο Ned, της ανέφερε, πως «έρχεται χειμώνας», αναφερόμενος κυριολεκτικά στον περιβόητο χειμώνα που όλοι περιμένουν από την αρχή, αλλά και μεταφορικά στο γεγονός, πως ο μικρός Bran, θα έπρεπε, όπως οι ενήλικοι, να είναι προετοιμασμένος για κάθε δυσκολία, αβεβαιότητα ή κακοτυχία.

Μάθημα 2: Ποτέ δεν είναι αργά-ή νωρίς-για να προετοιμαστούμε για τις δύσκολες ημέρες που ενδεχομένως θα έρθουν. Είτε αυτό θα γίνει αποταμιεύοντας κάποια χρήματα για μια «χειμωνιάτικη» περίοδο είτε επενδύοντας ώστε να αυξήσουμε το εισόδημά μας.

Πρώτες οι γυναίκες στο σπαθί

Στο Game of Thrones, το σπαθί δεν χειρίζονται καλά μόνο οι άνδρες. Τόσο η πρώτη θηλυκή ιππότης, Brienne of Tarth, όσο και η Arya Stark, τα έχουν βάλει με μεγαλόσωμους άνδρες στη μάχη και τους έχουν εξουδετερώσει με ευκολία. Ωστόσο, παρά τις πολεμικές τους ικανότητες, δεν είναι λίγες οι φορές, που άνδρες συνάδελφοί τους, τις έχουν χλευάσει.

Μάθημα 3: Παρόλο που οι γυναίκες έχουν κατακτήσει υψηλές θέσεις στην επαγγελματική ιεραρχία, ακόμη αναγκάζονται να δώσουν «μάχες» για τα αυτονόητα, όπως η μισθολογική εξίσωση με τους άνδρες αλλά και να αποδείξουν τις ικανότητές τους ακόμη και αν αυτές είναι πασιφανείς…

Ο Hodor που είναι πάντα εκεί στα δύσκολα

Όταν ο άρχοντας Bran Stark, γκρεμίζεται από έναν ψηλό πύργο, τραυματίζεται άσχημα και μένει παράλυτος για την υπόλοιπη ζωή του. Έτσι, στο μεγαλύτερο μέρος της σειράς, τον κουβαλά στην πλάτη, ο πιστός μεγαλόσωμος γίγαντας Hodor. Ένα «μαξιλάρι» ασφάλειας, που όλοι έχουμε ανάγκη στα δύσκολα…

Μάθημα 4: Στη ζωή δεν υπάρχει ένας Hodor, για να μας βοηθά στα δύσκολα, αλλά αυτό τον ρόλο θα πρέπει να τον παίξουμε μάλλον εμείς με τις σωστές κινήσεις που θα μας εξασφαλίσουν σε περίπτωση αδυναμίας να εργαστούμε είτε λόγω υγείας είτε λόγω γηρατειών. Μια αποταμιευτική τακτική, μια ασφάλεια υγείας ή ζωής ή ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, θα είναι ο «Hodor» που θα μας φροντίσει όταν θα έχουμε ανάγκη.

Οι Lannister και τα χρέη…

«Οι Lannister πάντα πληρώνουν τα χρέη τους» ακούμε συχνά σε όλες στις σεζόν του Game of Thrones, κάθε φορά που οι δανειστές ζητούν από τα μέλη του Οίκου τα δανεικά πίσω. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο και το γεγονός πως η φημισμένη Iron Bank, προσφέρθηκε στον τελευταίο κύκλο να χρηματοδοτήσει τα φιλόδοξα σχέδια της Cersei, αρκεί να τους ξεπλήρωνε παλιά χρέη-όπως και έγινε. Στο ίδιο μήκος κύματος-αν και πιο σπάταλος- ο πανούργος Tyrion Lannister, που ανακηρύχθηκε “Master of Coin”, στην 3η σεζόν της σειράς.

Μάθημα 5: Η οικονομική συνέπεια και η αποπληρωμή χρεών είναι πάντα μια καλή συμβουλή. Ακόμη και στους δύσκολους οικονομικά καιρούς που ζούμε, η έγκαιρη αποπληρωμή χρεών, αποτελεί μια «χρυσή εγγύηση» αξιοπιστίας για τον δανειζόμενο και του παρέχει απόλυτο έλεγχο των επόμενων κινήσεών του.

Η κούρσα της διαδοχής για τον Iron throne…

Όλα γίνονται για τον «Σιδερένιο Θρόνο». Οίκοι ξεκληρίζονται, αρχοντικές φαμίλιες χάνονται και όλα αυτά στο όνομα της εξουσίας και της διαδοχής. Η σειρά έδειξε με τον πιο εύγλωττο τρόπο τις συνέπειες της οικογενειοκρατίας, όταν ο λεγόμενος «Mad King» δολοφονήθηκε από τον «σφαγέα»….. Κατόπιν, οι οικογένειες επιδόθηκαν σε έναν μαραθώνιο δολοπλοκίας και δολοφονιών με σκοπό να εξασφαλιστεί η διαδοχή…

Μάθημα 6: Ακόμη και σε χαλεπούς οικονομικά καιρούς, η διασφάλιση της διαδοχής σε μια περιουσία είναι απαραίτητη. Μπορεί οι αυξημένοι φόροι αποδοχής κληρονομιάς να λειτουργούν αποτρεπτικά για αρκετούς κληρονόμους, όμως η έγκαιρη τακτοποίηση παρόμοιων οικονομικών εκκρεμοτήτων διασφαλίζει το εύρυθμο οικονομικό πλάνο.

Οι δράκοι και η εμπιστοσύνη

Η έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πρωταγωνιστές του Game of Thrones, κυριαρχεί. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που ο καθένας στηρίζεται σε μεγαλύτερες δυνάμεις για να τα βγάλει πέρα-όπως η Ντενέρυς στους δράκους της.

Μάθημα 7: Στο σύγχρονο κόσμο, δράκοι δεν υπάρχουν. Ωστόσο, υπάρχουν σύγχρονα επενδυτικά εργαλεία για όποιον ενδιαφέρεται να τοποθετήσει τα χρήματά του χωρίς το απαραίτητο ρίσκο-και χωρίς τη βοήθεια των δράκων!