Ξεκινούν οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ - Κεντρική Εικόνα

Ξεκινούν οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

17 Ιουλίου 2017Διεθνή Νέα

Το ερευνητικό πλοίο West Capella ολοκλήρωσε τις εργασίες σταθεροποίησης του τρυπανιού στον βυθό, προκειμένου στη συνέχεια να ξεκινήσει -ίσως και σήμερα- η γεώτρηση στο Οικόπεδο 11.

Σήμερα αναμένεται στην Κύπρο η υπουργός Αμυνας της Γαλλίας Φλορένς Παρλί, η οποία θα έχει συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό της Χριστόφορο Φωκαΐδη και στη συνέχεια, θα επισκεφθεί τις φρεγάτες της χώρας της που βρίσκονται στην περιοχή, στο πλαίσιο συμμετοχής της στην Ειρηνευτική Δύναμη του Λιβάνου και τις τελευταίες ημέρες σταθμεύουν στην Κύπρο. 

Στο μεταξύ, το West Capella ολοκλήρωσε τις εργασίες σταθεροποίησης του τρυπανιού στον βυθό, προκειμένου στη συνέχεια να ξεκινήσει -ίσως και σήμερα- η γεώτρηση στο Οικόπεδο 11.

Διεθνείς συστάσεις

Η Άγκυρα έχει προειδοποιηθεί από τρίτους ότι πρέπει να αποφύγει τις όποιες ακραίες ενέργειες ενόψει της έναρξης των γεωτρήσεων στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, όπως αναφέρουν πηγές της κυπριακής κυβέρνησης. Μέχρι στιγμής, οι τουρκικές κινήσεις είναι οι συνήθεις. Ενεργεί, δηλαδή, όπως και σε παρόμοιες περιπτώσεις γεωτρήσεων που έγιναν στο παρελθόν.

Το «Barbaros» μπαινοβγαίνει

Το σεισμογραφικό Μπαρπαρός έφτασε στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ στις 4 το απόγευμα του Σαββάτου.

Οπως αναφέρει το philenews.com, το σεισμογραφικό, αφού εισήλθε εντός του οικοπέδου 6, ακολούθησε πορεία προς τα ανατολικά με κατεύθυνση το τεμάχιο 7, ωστόσο περίπου 45 λεπτά μετά, άλλαξε εκ νέου πορεία και εξήλθε του τεμαχίου 6, κατευθυνόμενο σε αντίθετη κατεύθυνση, φτάνοντας εκ νέου δυτικά της Πάφου.

Το σεισμογραφικό απομακρύνθηκε από την περιοχή της Κύπρου με κατεύθυνση προς τις ακτές της Τουρκίας.

Οι ενδείξεις ναυσιπλοΐας του σκάφους το απόγευμα του Σαββάτου δεν έδιναν εικόνα για τον προορισμό του, αφού η μία ένδειξη έδειχνε προορισμό τη Μόρφου, η δεύτερη προορισμό τη θάλασσα του Μαρμαρά, ενώ η πορεία του δεν αφορούσε ούτε τον έναν, ούτε τον άλλο προορισμό.

Στην περιοχή, αλλά σε απόσταση από το Οικόπεδο 11, κινείται η τουρκική φρεγάτα Gokceada (Ιμβρος).

Eν τω μεταξύ, σύμφωνα με την «Καθημερινή», μια εβδομάδα προτού ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις, νότια του οικοπέδου 11 βρισκόταν το αεροπλανοφόρο «George H.W. Bush» και τα πλοία της ομάδας κρούσης που συνήθως το συνοδεύουν. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο έπλευσε πολύ κοντά στη γεώτρηση και έκανε χρήση των δυνατοτήτων που έχει για μπλοκάρισμα των συχνοτήτων τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, τα οποία πετούσαν πολύ κοντά στο «West Capella».

Η συγκεκριμένη λεπτομέρεια αναδεικνύει, αν μη τι άλλο, ότι οι Δυτικοί δεν ήταν σίγουροι για το είδος αλλά και το εύρος πιθανής αντίδρασης της Τουρκίας.

ΠΗΓΗ: Real.gr