Κορρές: Από το ρακόμελο του παππού στα ράφια όλου του πλανήτη - Κεντρική Εικόνα

Κορρές: Από το ρακόμελο του παππού στα ράφια όλου του πλανήτη

15 Ιουλίου 2017Πρόσωπα & Απόψεις

Γράφει η Λιλή Καρακώστα

Σε ηλικία 8 ετών ανακοινώνει πως όταν μεγαλώσει θέλει να φτιάχνει κρέμες. Αργότερα, ως φαρμακοποιός, ψάχνει τρόπο να πείσει τις Ελληνίδες σε μια εποχή «ξενομανίας», να απαρνηθούν τα ακριβά τους καλλυντικά και να στραφούν στα ελληνικά, παραδοσιακά προϊόντα του. Δύσκολο; Ναι, αλλά όχι ακατόρθωτο για τον Γιώργο Κορρέ…

Είναι 1978, όταν πίσω από τον πάγκο του Φαρμακείου της μητέρας του, ξεκινάει το παιχνίδι με τα συστατικά και τα προϊόντα. Σε ηλικία οκτώ ετών, ο Γιώργος Κορρές πηγαίνει στις διημερεύσεις του Σαββάτου, τακτοποιεί τα ράφια, βοηθάει στην ετήσια απογραφή. Ένα απόγευμα ανακοινώνει ότι όταν μεγαλώσει θα φτιάχνει κρέμες. Η μητέρα του και οι πωλητές ελβετικής μάρκας καλλυντικών που βρίσκονται στο φαρμακείο, χαμογελούν.

Στο ιστορικό φαρμακείο Τζιβανίδη…

Το ημερολόγιο δείχνει 1989 και ο Γιώργος Κορρές σπουδάζει στη Φαρμακευτική Αθηνών. Αναζητώντας τρόπους να αυξήσει το εισόδημά του, προσλαμβάνεται στο φαρμακείο Τζιβανίδη, ένα ιστορικό φαρμακείο της Αθήνας, πίσω από το Καλλιμάρμαρο, που από το ’60 έφερε την ομοιοπαθητική στην Ελλάδα.

Άνθρωπος της γνώσης και της επιστήμης ο Γιώργος, ήταν αρχικά πολύ δύσπιστος με τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα καθώς δεν είχε πειστεί για την αποτελεσματικότητά τους. Όμως, η καθημερινή τριβή με τα φυσικά συστατικά αλλά και οι καθημερινές ιστορίες θεραπείας από τους πελάτες που επισκέπτονταν το φαρμακείο, τον έκαναν να ασχοληθεί με τον μαγικό κόσμο των ελληνικών βοτάνων.

Ο Γιώργος Κορρές, είναι από την φύση ένας άνθρωπος με περιέργεια και με δίψα για τη γνώση. Έτσι, όταν ξεκινά να ανακαλύπτει τον κόσμο των βοτάνων, «χάνεται» με τις ώρες ανάμεσα σε έρευνες, φόρμουλες και συστατικά. Τα χρόνια περνούν και ο ζήλος του, τον οδηγεί στην ανάληψη της διεύθυνσης του ιστορικού φαρμακείου το 1992 σε ηλικία 27 ετών αφού οι ιδιοκτήτες είχαν συνταξιοδοτηθεί. Το πρώτο του βήμα ήταν να δημιουργήσει ένα υποδειγματικό εργαστήριο ομοιοπαθητικής βασισμένο στα πρότυπα των αντίστοιχων στο εξωτερικό. Υποβοηθούμενος από την κληρονομιά του φαρμακείου, τη δική του γνώση και κατανόηση πάνω από 3.000 θεραπειών με βότανα και τη δίψα του για την εξεύρεση εναλλακτικών μέσα από τη φύση, άρχισε να κατασκευάζει τις πρώτες φόρμουλες, τις οποίες πρώτα δοκίμαζε στους φίλους του.

Τα σκευάσματα του Κορρέ γίνονται γνωστά «στόμα με στόμα» και σύντομα πελάτες συρρέουν στο φαρμακείο όχι μόνο από την Αθήνα αλλά και από όλη την Ελλάδα. Κάπως έτσι, ξεκίνησε και τα πρώτα δικά του επιχειρηματικά βήματα. «Αποφάσισα να κάνω ένα μικρό παράρτημα- εξέλιξη του φαρμακείου. Στην αρχή είχα 2-3 ανθρώπους μαζί μου και 4-5 πελάτες. Στη συνέχεια έγιναν 20, 50 200», αφηγείται ο ίδιος ο Κορρές σε παλιότερη συνέντευξή του. Η φιλοσοφία του ήταν απλή και ξεκάθαρη από την αρχή. Χρήση φυσικών και /ή πιστοποιημένων οργανικών συστατικών της καλύτερης ποιότητας, προϊόντα φιλικά στην επιδερμίδα, αλλά και στο περιβάλλον, με κλινική αποτελεσματικότητα, προϊόντα τόσο προσιτά ώστε να επιτρέπουν την καθημερινή χρήση αλλά ταυτόχρονα άρτια αισθητικά ώστε να «μας εμπνέουν και να μας κάνουν να νιώθουμε χαρούμενοι».

Το ρακόμελο του παππού από τη Νάξο…

Το πρώτο προϊόν Κορρέ που έκανε «πάταγο» ήταν ένα αρωματικό σιρόπι για το λαιμό με μέλι και γλυκάνισο, εμπνευσμένο από το θερμαντικό ρακόμελο που έφτιαχνε ο παππούς Γιώργος Κορρές στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Νάξο. Ο Γιώργος Κορρές ξεκίνησε να το πουλά στο φαρμακείο και σιγά σιγά, η φήμη του φέρνει ολοένα και περισσότερους πελάτες στο κατάστημα από όλες τις μεριές της Αθήνας.

Ωστόσο, δεν περιορίστηκε εκεί. Ξεκίνησε να δοκιμάζει διάφορες φόρμουλες και έτσι δημιούργησε την κρέμα 24ωρης ενυδάτωσης, Άγριο Τριαντάφυλλο, το πρώτο προϊόν περιποίησης προσώπου της ΚΟΡΡΕΣ που ταυτόχρονα έγινε παγκόσμια πατέντα.

Η επιτυχία δεν άργησε να έρθει. Η ομάδα μεγάλωσε και σε αυτήν προστέθηκαν χημικοί και οι βιολόγοι που αναπτύσσουν συνεχώς νέες φόρμουλες προϊόντων βασισμένων στην ελληνική φύση. Ο Γιώργος Κορρές ήρθε σε απευθείας επαφή με Έλληνες παραγωγούς σε όλη την χώρα, αναζητώντας βότανα και καρπούς από την ελληνική γη για τη δημιουργία των προϊόντων του. Εγκαινίασε στενή συνεργασία με τον τομέα Φαρμακογνωσίας του Φαρμακευτικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών και δημιούργησε δύο υπερσύγχρονα εργαστήρια έρευνας και ανάπτυξης, που κάθε τόσο γεννούν σημαντικές καινοτομίες στον τομέα των φυσικών καλλυντικών.

Παράλληλα, η ομάδα των γεωπόνων του, προχώρησε σε βιολογικές καλλιέργειες επιλεγμένων φυτών, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα καλύτερα δυνατά εκχυλίσματα και έλαια στα καλλυντικά και τα υπόλοιπα προϊόντα της εταιρείας.

Οι καινοτομίες

Τα προϊόντα της Korres Natural Products, ήρθαν σε μια εποχή στην Ελλάδα, που κυριαρχούσαν πολυεθνικοί κολοσσοί στον τομέα της κοσμετικής φαρμακοβιομηχανίας, με τις πελάτισσες να έχουν πλέον πειστεί πως μόνο αν ξοδέψουν μια μικρή περιουσία θα μπορέσουν να αγοράσουν μια υδατική κρέμα αξιώσεων…

Με παγιωμένη ήδη αυτή την αντίληψη, ο Γιώργος Κορρές, τα έβαλε με τα «θηρία». Πώς θα μπορούσε μια μικρή-και άγνωστη-ελληνική εταιρία να ανταγωνιστεί τους πολυεθνικούς κολοσσούς με τα τεράστια κονδύλια για διαφήμιση και την μεγάλη αναγνωρισιμότητα; Πώς θα ήταν δυνατόν να πειστεί μια καταναλώτρια να προτιμήσει μια κρέμα με εκχύλισμα από τσάι του βουνού της ελληνικής γης από ένα καθιερωμένο και πανάκριβο βαζάκι μιας γνωστής φίρμας; Δύσκολο το στοίχημα, αλλά όχι ακατόρθωτο για τον Γιώργο Κορρέ, που είχε μάθει να μην το βάζει εύκολα κάτω.

Πέρα από την έμφαση στην ελληνική προέλευση της πρώτης ύλης-που την εξασφάλισε με συνεχόμενα ταξίδια στην ύπαιθρο και επαφές με ντόπιους παραγωγούς, ο Κορρές έδωσε και ιδιαίτερη έμφαση στο design των συσκευασιών του, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα brand από την αρχή. Με σκοπό τα προϊόντα του να ξεχωρίζουν αλλά και να είναι αμέσως αναγνωρίσιμα, τα «έντυσε» με ακριβό χαρτόνι, τα τοποθέτησε μέσα σε κομψά μπουκάλια, «έπαιξε» με τις μεγάλες και εντυπωσιακές φωτογραφίες αλλά και με τις γραμματοσειρές που δημιούργησαν ένα brand τόσο ευδιάκριτο και αναγνωρίσιμο όσο και αξιοζήλευτο από τα καλοπληρωμένα στελέχη του marketing.

Ωστόσο, ο Γιώργος Κορρές δεν σταμάτησε εκεί. Δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή τόσο την ποιότητα όσο και στην αισθητική, φρόντισε μέχρι και οι εγκαταστάσεις της εταιρίας στα Οινόφυτα να θυμίζουν λίγο έως πολύ…συσκευασία προϊόντος με τα ίδια χρώματα και τις ίδιες «αυστηρές» γραμμές.

Οι εξαγωγές, το γιαούρτι της γιαγιάς και οι παγκόσμιες καινοτομίες

Το 1999, η πρώτη εξαγωγή ξεκινάει…από ένα φαρμακείο της Κρήτης. Εκεί ανακαλύπτει ένας Αμερικανός τα προϊόντα κατά τη διάρκεια των διακοπών του και ζητάει να τα «ταξιδέψει» εκτός συνόρων. Το 2000, η buyer του καταστήματος Harvey Nichols στο Λονδίνο βλέπει τα προϊόντα ΚΟΡΡΕΣ στη Νέα Υόρκη και τα ζητά για ένα νεοϊδρυθέν τμήμα με την ονομασία Beyond Beauty που συγκεντρώνει niche brands απ’ όλο τον κόσμο. Η κίνηση αυτή αποτελεί το ξεκίνημα για συνεργασία με τα καλύτερα καταστήματα σε Αγγλία και Γαλλία [Selfridges, Harrods, Liberty’s, Bon Marche, Galleries Lafayette]. Το 2003, λανσάρεται το Γιαούρτι Cooling Gel, η δεύτερη παγκόσμια καινοτομία της ΚΟΡΡΕΣ. Εμπνευσμένη από το παραδοσιακό «φάρμακο» της γιαγιάς - γιαούρτι στην πλάτη για το έγκαυμα από τον ήλιο - η συγκεκριμένη καλλυντική φόρμουλα είναι η πρώτη στον κόσμο με βρώσιμο γιαούρτι. Πρόκειται για ένα προϊόν που έκανε ρεκόρ πωλήσεων-ξεπέρασε τα 1.000 τεμάχια για κάθε ημέρα του καλοκαιριού. Την ίδια χρονιά ξεκινάει και η συνεργασία με την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου.

 Η πρώτη από μια σειρά συνεργασιών με τοπικούς καλλιεργητές, με σκοπό την ανάδειξη των πολύτιμων ελληνικών βοτάνων. Ο πρόεδρος της δημοκρατίας απονέμει στον Γιώργο Κορρέ το Βραβείο Ανάπτυξης και Καινοτομίας. Το 2004, δύο νέα καταστήματα στη Βαρκελώνη και το μεγάλο άνοιγμα στην Αμερική, μέσω του δικτύου Sephora. Μια μικρή ελληνική εταιρεία – cult κατά τους Αμερικανούς – φαίνεται να κερδίζει σταδιακά το κοινό μιας κορεσμένης και απαιτητικής αγοράς. Παράλληλα, ακολουθώντας τη βραβευμένη με ΝΟΜΠΕΛ Χημείας ανακάλυψη του πρωτεασώματος, το Εργαστήριο Έρευνας & Ανάπτυξης ΚΟΡΡΕΣ σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ξεκινάει πρωτογενή έρευνα στον τομέα Πρωτεάσωμα και Ανθρώπινη Γήρανση, μελετώντας την ενδυνάμωση του πρωτεασώματος με φυσικά αντιοξειδωτικά.

Η Κορρές σε όλο τον κόσμο

Τα ελληνικά βότανα ξεκινούν το επόμενο μεγάλο τους ταξίδι το 2006Ασία - Ιαπωνία και Κίνα, οι πρώτοι σταθμοί. Πίσω στην Ελλάδα, η ομάδα δουλεύει εντατικά σε μία νέα σειρά προϊόντων, ΚΟΡΡΕΣ Nutraceuticals, ανάμεσα στα οποία και η γνωστή μαρμελάδα με σύκα, δαμάσκηνα και μέλι δια χειρός Παρλιάρου, η οποία βραβεύεται από το περιοδικό Gourmet της Ελευθεροτυπίας. Την ίδια χρονιά λανσάρεται η σειρά μακιγιάζ ΚΟΡΡΕΣ Χρώμα, βασισμένη στη φιλοσοφία περιποίησης του προσώπου με φυσικά δραστικά, ενώ η εταιρεία καταχωρείται στη λίστα των 500 ταχύτερα αναπτυσσόμενων εταιρειών στην Ευρώπη [247η]. Το 2007 το ταξίδι των ελληνικών βοτάνων συνεχίζεται με το άνοιγμα καταστημάτων σε Νέα Υόρκη, Παρίσι, Σανγκάη, Μαδρίτη, Βιέννη, Γενεύη, ενώ ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης απονέμει τιμητική διάκριση στον Γιώργο Κορρέ για τη συμβολή του στην ανάπτυξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Το Μάρτιο της ίδιας χρονιάς, η εταιρεία εισάγεται στο ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ το Νοέμβρη πραγματοποιείται το πρώτο διεθνές συνέδριο φυσικών καλλυντικών στο Παρίσι. Ο Γιώργος Κορρές, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση των διοργανωτών, ανοίγει τη μία από τις τρεις μέρες του συνεδρίου. Η ΚΟΡΡΕΣ λαμβάνει το πρώτο Βραβείο Καινοτομίας – World’s Most Innovative Brand – στα βραβεία ICN [International Cosmetic News] & ΗΒΑ Global Expo το 2008. Πρώτο βραβείο και για το flagship κατάστημα ΚΟΡΡΕΣ στο Σόχο της Νέας Υόρκης [Retail Renovation Competition 2008].

Η ελληνική χλωρίδα χαρτογραφείται

Στο τέλος του 2009, ολοκληρώνεται η χαρτογράφηση της ελληνικής χλωρίδας, ένα μακροχρόνιο όραμα της ομάδας ΚΟΡΡΕΣ με σκοπό την ανάδειξη και αξιοποίηση των μοναδικών βοτάνων της χώρας. Ένα όραμα που εκφράζεται, επίσης, μέσα από την επιστημονική μελέτη των ιδιοτήτων των βοτάνων, την παροχή κινήτρων και ολοκληρωμένης εκπαίδευσης στις βιολογικές καλλιέργειες, το διαρκώς διευρυνόμενο δίκτυο τοπικών συνεργατών/βιοκαλλιεργητών, αλλά και με τη δημιουργία μίας πρότυπης Μονάδας Εκχυλίσεως Βιολογικών Βοτάνων, μοναδικής για τα ελληνικά δεδομένα. Το 2010, η ερευνητική πρόταση της ΚΟΡΡΕΣ επιτυγχάνει τον υψηλότερο βαθμό πανευρωπαϊκά και εγκρίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιστημονική Επιτροπή η τετραετής μελέτη αντιγηραντικής και αντηλιακής δράσης 3,600 φυσικών δραστικών. Η τετραετής μελέτη υλοποιείται σε συνεργασία με 8 πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα του εξωτερικού.

Προϊόντα με «σφραγίδα» παράδοσης

Το 2011 και ακριβώς 15 χρόνια μετά, ο Γιώργος Κορρές επιστρέφει στην κλασσική συνταγή του παππού του βασισμένη αυτή τη φορά στα αρωματικά φυτά της Νάξου και παρουσιάζει ένα συλλεκτικό, ευεργετικό ρακόμελο, γιορτάζοντας έτσι το μικρό αυτό ταξίδι μιας ελληνικής μάρκας μέσα από το φαρμακείο με συνοδοιπόρους τους φίλους, συμφοιτητές, συναδέλφους φαρμακοποιούς. Το 2012, λανσάρεται η σειρά Μαύρη Πεύκη, που επιβεβαιώνει την πρωτοπορία της προσέγγισης ΚΟΡΡΕΣ στην αντιγήρανση, συνδυάζοντας μια παγκόσμια καινοτομία με νέα έρευνα για αποτελεσματική σύσφιγξη προσώπου με φυσικά συστατικά.

Εμπνευσμένη από τον πιο δημοφιλή προορισμό του κόσμου και τη μόνη ποικιλία σταφυλιού που σώζεται από την αρχαιότητα, η ΚΟΡΡΕΣ, το 2014 αναπτύσσει μια σειρά περιποίησης σώματος βασισμένη στο Ασύρτικο Σαντορίνης – γηγενής λευκή ποικιλία σταφυλιού που συναντάται σε άνυδρα ηφαιστειακά εδάφη. Αυτό το μοναδικό συστατικό καλλιεργείται και συλλέγεται από την Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων/ Santowines – μία από τις πολλές συνεργασίες της ΚΟΡΡΕΣ στο πλαίσιο στήριξης της τοπικής οικονομίας και ανάδειξης του πλούτου της ελληνικής φύσης.

H νέα Αντιρυτιδική & Συσφιγκτική σειρά Καστανιά Αρκαδική σηματοδοτεί την 4η παγκόσμια καινοτομία της μάρκας. Με αφετηρία τη μεγαλύτερη πρωτογενή έρευνα στα φυσικά συστατικά του πλανήτη, AGROCOS (2010 – 2014), και την εγχώρια Καστανιά Αρκαδική (αναδείχθηκε στα κορυφαία αντιοξειδωτικά φυτά παγκοσμίως), η συγκεκριμένη σειρά ενσωματώνει το καινοτόμο μόριο Active HALupeol, εισάγοντας για πρώτη φορά στην καλλυντική φροντίδα την προληπτική και επανορθωτική, εις βάθος, δράση της καθαρής λουπεόλης κατά των ρυτίδων.
Το Άγριο Τριαντάφυλλο γιορτάζει 20 χρόνια με μια αναδρομή στην αρχή της ιστορίας του και μια συλλεκτική εξελιγμένη έκδοση του πρώτου εκείνου ελιξιρίου ομορφιάς - το Λάδι Προσώπου Άγριο Τριαντάφυλλο για Λάμψη & Βαθιά Ενυδάτωση.

Σήμερα, τα προϊόντα της Korres Natural products, βρίσκονται όχι μόνο σε 5.600 φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε 23 καταστήματα που εμπορεύονται αποκλειστικά προϊόντα Κορρέ. Οι ρυθμοί ανάπτυξης της εταιρίας είναι ταχύτατοι, το ερευνητικό της κέντρο καινοτομεί διαρκώς δημιουργώντας φόρμουλες πρωτοποριακών προϊόντων ενώ και στο εξωτερικό, η παρουσία είναι αισθητή με εξαγωγές σε 30 χώρες και 5 καταστήματα Κορρέ. Όσο για το μυστικό της επιτυχίας; Σε μια εποχή που όλα μοιάζουν τυποποιημένα, τη διαφορά ίσως κάνει η ξεχασμένη και αρκετά υποτιμημένη μας παράδοση, με το ρακόμελο του παππού για τον βήχα και το γιαούρτι της γιαγιάς για τα εγκαύματα. Αιώνες σοφίας κλεισμένοι σε απλές, παραδοσιακές συνταγές που μας ξαναγυρνούν στα παιδικά μας χρόνια αλλά και που πάντα είχαν καλύτερα αποτελέσματα από τα πανάκριβα σκευάσματα με τις επώνυμες ετικέτες. Συνταγές που ενώ κινδύνευαν να χαθούν στο πέρασμα του χρόνου, σώθηκαν χάρη στον επίμονο 8χρονο πιτσιρικά που ήθελε πάντα «να φτιάχνει κρέμες»…

*Με πληροφορίες από το korres.com