Προσδοκούν αύξηση του τζίρου 5% οι έμποροι στις θερινές εκπτώσεις  - Κεντρική Εικόνα

Προσδοκούν αύξηση του τζίρου 5% οι έμποροι στις θερινές εκπτώσεις

08 Ιουλίου 2017Εικόνα στην Αγορά

της Δήμητρας Μανιφάβα

Αύξηση του τζίρου 5% κατά τις φετινές θερινές εκπτώσεις που ξεκινούν τη Δευτέρα, 10 Ιουλίου και θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη, 31 Αυγούστου προσδοκούν οι έμποροι. Πρόκειται ίσως για την πρώτη χρονιά μετά από πολύ καιρό που επικρατεί αισιοδοξία, έστω και συγκρατημένη στον κλάδο, για αναθέρμανση της αγοραστικής κίνησης κατά τις θερινές εκπτώσεις, η οποία αποδίδεται αφενός στις εκτιμήσεις για αύξηση του τουρισμού και αφετέρου στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν εκκρεμότητες στην παρούσα συγκυρία με τους δανειστές, καθώς ολοκληρώθηκε η δεύτερη αξιολόγηση και χθες μάλιστα έγινε και η πολυαναμενόμενη εκταμίευση της δόσης.

Βεβαίως, ακόμη και αν κυμανθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα ο τζίρος φέτος, οι απώλειες που έχει υποστεί το λιανεμπόριο τα τελευταία χρόνια δεν μπορούν να αντισταθμιστούν. Από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) προκύπτει σωρευτική μείωση του κύκλου εργασιών στο λιανεμπόριο την περίοδο 2008 - 2016 για το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου της τάξης του 33,6%, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στον κλάδο των επίπλων, ηλεκτρικών ειδών και οικιακού εξοπλισμού, η κάμψη των πωλήσεων έφτασε το 60%.

Ο τζίρος των θερινών εκπτώσεων τα τελευταία επτά χρόνια κυμαίνεται στα περίπου 7 δισ. ευρώ με χαμηλότερο τζίρο το καλοκαίρι του 2015 στα 6,8 δισ. ευρώ και υψηλότερο το 2014 στα 7,2 δις ευρώ. Η αύξηση του τζίρου το 2016 σε σύγκριση με το 2015 ήταν 1,8%, αλλά ο γενικός δείκτης των συνολικών απωλειών του κύκλου εργασιών του διμήνου Ιουλίου/Αυγούστου από το 2008 μέχρι σήμερα δείχνει -33,6%.

Οι μεταβολές σε (%) του Δείκτη Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο (Εποχικά διορθωμένος) για την περίοδο Ιούλιο/Αύγουστο της περυσινής εκπτωτικής περιόδου αλλά και συνολικά για τη περίοδο 2008-2016, ανά ομάδα λιανικού εμπορίου αναλύονται ως ακολούθως:

• Η ομάδα «Ένδυση και υπόδηση», κατέγραψε το 2016 άνοδο 9,5%, σε σύγκριση με το προβληματικό 2015, αλλά έχει από το 2008 συνολική μείωση -31,5%

• Η ομάδα «Έπιπλα, Ηλεκτρικά Είδη και οικιακός εξοπλισμός – Είδη νοικοκυριού», με αύξηση 6,7% το 2016, έχει τεράστιες συνολικές απώλειες που φτάνουν το 60%.

• Η ομάδα «Καύσιμα - Μεταφορές», με μείωση -4,7% το 2016, λόγω πτώσης στις τιμές αγοράς αυτοκινήτων, στα καύσιμα, στη συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, αλλά με αύξηση των τιμών στα εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, στις οδικές μεταφορές και στις εγκαταστάσεις διοδίων και παρκόμετρων. Οι συνολικές απώλειες όμως τη περίοδο 2008-2016 είναι -34,3%.

• Η ομάδα «Φαρμακευτικά - καλλυντικά», με οριακή υποχώρηση και το 2016 κατά -0,7%, έχει συνολικές απώλειες οκταετίας -36,1%

• Η ομάδα «Βιβλία - χαρτικά», με αύξηση πέρυσι 7,6% και συνολικές απώλειες -29%.

• Η ομάδα «Τρόφιμα - ποτά», με οριακή αύξηση 0,6% και συνολική μείωση -31,1%.

•Η ομάδα «Μεγάλα καταστήματα τροφίμων» με αύξηση 1,4% το 2016 και μείωση από το 2008 μέχρι σήμερα -20,6%.

•Η ομάδα «Πολυκαταστήματα» με αύξηση πέρυσι 7,7% αλλά με συνολική μείωση τη περίοδο της κρίσης -39,9%.

 

Με αφορμή την έναρξη των θερινών εκπτώσεων, ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας κ. Βασίλης Κορκίδης δήλωσε: «Οι φετινές θερινές εκπτώσεις ξεκινούν υπό «κανονικές» συνθήκες και χωρίς άμεσες μνημονιακές εκκρεμότητες, ως εκ τούτου ελπίζουμε να αφήσουν θετικό πρόσημο σε αγοραστική κίνηση και τζίρο στην ελληνική αγορά. Οι καλοκαιρινές εκπτώσεις το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, κυμαίνονται συνήθως σε επίπεδα λιανικών πωλήσεων της τάξης των 7 δισ. ευρώ, που αναμένεται να δώσουν μια σημαντική ανάσα στα ταμεία των εμπορικών καταστημάτων με τη προϋπόθεση ότι τα αυξημένα νούμερα του τουρισμού, θα αποτυπωθούν με θετικά αποτελέσματα στο σύνολο του ελληνικού εμπορίου. Στόχος μας μετά την κατά μ.ο. αύξηση 1,8% του κύκλου εργασιών στο σύνολο του λιανικού εμπορίου το καλοκαίρι του 2016, είναι να επιτύχουμε φέτος μια ακόμα αύξηση κοντά στα επίπεδα του 5%. Εύχομαι σε εμπόρους και καταναλωτές, καλές καλοκαιρινές εκπτώσεις, καλές δουλειές και καλές αγορές».