Είστε εδώ

Εννέα λάθη που κάνουν οι ... πρωτάρηδες CEOs - Κεντρική Εικόνα

Εννέα λάθη που κάνουν οι ... πρωτάρηδες CEOs

29 Ιουνίου 2017CEO Insights

Επιμέλεια: Μαρία Γκουρτσιλίδου

 

 

 

Όχι μόνο οι … πρωτάρηδες αλλά και οι πεπειραμένοι CEOs μπορεί να κάνουν λάθη θέτοντας σε κίνδυνο την «επιβίωση» μιας εταιρείας. Μικρές αποτυχίες και λανθασμένες επιλογές μπορεί να στιγματίσουν έναν CEO και να τον ακολουθούν σε όλη την πορεία της καριέρας του. Σε αυτή την περίπτωση το καλύτερο που έχει να κάνει ένας CEO είναι να κοιτάζει μπροστά και να μην σκέφτεται τα λάθη του παρελθόντος. Αναμφισβήτητα, η επαγγελματική καθημερινότητα ενός CEO είναι δύσκολη. Ωστόσο, αν είναι η πρώτη φορά που αναλάβατε μία τέτοια θέση καλό θα ήταν να ρίξετε μια ματιά στην παρακάτω λίστα με τα πιο συνηθισμένα λάθη των … «αρχάριων» CEOs.

 

Αυτά είναι τα 9 πιο συνηθισμένα λάθη:

1. Η μη υιοθέτηση ενός σωστού συστήματος

Είναι στην ευθύνη του CEO να θέσει σε εφαρμογή ένα σωστό σύστημα και να φροντίζει για την επικαιροποίησή του ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

2. Να ακούει περισσότερο και να απαιτεί λιγότερο

Το γεγονός ότι ένας CEO κατέχει τη σημαντικότερη θέση στην εταιρεία δεν σημαίνει ότι έχει και τις γνώσεις να επιλύει κάθε είδους πρόβλημα που παρουσιάζεται. Επίσης, το να πιστεύει ότι όλοι θα τον ακούνε σε κάθε περίσταση είναι λάθος. Την ίδια στιγμή, ένας CEO δεν θα πρέπει να ξεχνά ότι οι υπάλληλοι που έχει είναι το σημαντικότερο προσόν του και αν κάνει οτιδήποτε θα μπορούσε να είναι προβληματικό γι αυτούς τότε θα αισθάνεται ως ένας «γνήσιος» CEO.

3. Το «δέσιμο» είναι σημαντικό

Το να «χτίσει» κάποιος σχέσεις κατανόησης, αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης δεν είναι εύκολο αλλά ακόμη πιο δύσκολο είναι να μην επιτύχει το στόχο που έχει θέσει εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου γιατί τότε θα έχει να αντιμετωπίσει αλλεπάλληλες συνέπειες.

4. Οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες και οι μεγάλες υποσχέσεις δεν βοηθούν

Η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή όταν ένας CEO θέτει στόχους για την ομάδα του. Και αυτό γιατί κανείς δεν μπορεί να του εγγυηθεί ότι η ομάδα του θα κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για την επίτευξη των συγκεκριμένων στόχων.

5. Να μην ξεχνά ότι συνεργάζεται με ανθρώπους και όχι με ρομπότ

Η πιθανότητα λάθους υπάρχει πάντα. Επίσης, αν συμβεί κάποιο λάθος μην περιμένετε από τους υπαλλήλους σας να δείξουν μεταμέλεια και να ακούσουν τι έχετε να τους πείτε. Εάν συμβεί οτιδήποτε άσχημο θα πρέπει να αναλάβετε την ευθύνη και να μοιραστείτε το λάθος με την ομάδα σας.

6. Να «αγκαλιάσει» την κατάλληλη τεχνολογία

Η υιοθέτηση της κατάλληλης τεχνολογίας από έναν CEO είναι πολύ σημαντικός παράγοντας. Εάν ένας CEO δεν το καταλάβει αυτό τότε δεν θα μπορέσει ποτέ να ανταγωνιστεί και να ξεπεράσει τους «αντιπάλους» του.

7. Ο συμβιβασμός στο προσωπικό «εγώ»

Καλό για έναν CEO είναι να λειτουργεί με προσοχή και να μην αφήνει το προσωπικό του «εγώ» να αποφασίζει για το τι πρέπει να γίνει και πώς. Πολλοί πρωτάρηδες CEOs κυριαρχούνται από το προσωπικό τους «εγώ» και αντιμετωπίζουν δυσάρεστες συνέπειες όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως τα είχαν υπολογίσει.

8. Η πιθανότητα της αποτυχίας

Κάθε CEO πρέπει να το έχει αυτό στο μυαλό του γιατί ακόμα και όταν δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας σε κάτι πάντα υπάρχει η πιθανότητα της αποτυχίας. Η αποτυχία είναι μέρος της επιχειρηματικότητας και δεν θα πρέπει να έχουμε ως δεδομένο ότι δεν θα αποτύχουμε ποτέ.

9. Να μην δέχεται συμβουλές από άλλους CEOs

Ακόμη και η πιο μικρή συμβουλή που μπορεί να σας δώσει κάποιος θα πρέπει να την κρατήσετε στο μυαλό σας γιατί είναι πιθανό να σας χρειαστεί στο μέλλον.   

 

 

*Αυτό το άρθρο δημοσιεύεται σε συνεργασία με το CEOWORLD magazine

TAGS