ECR Hellas: Ακροβατώντας προς την Ανάπτυξη - Κεντρική Εικόνα

ECR Hellas: Ακροβατώντας προς την Ανάπτυξη

19 Μαΐου 2017Εικόνα στην Αγορά

Ιδιαίτερα επιτυχείς ήταν οι εργασίες του 12ου Συνεδρίου του ECR Hellas, που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 17 Μαΐου στον Ελληνικό Κόσμο, με στόχο να αναδείξουν τις ανατροπές στους τομείς της αγοράς και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την ανάπτυξη.
 
Σε μια κατάμεστη αίθουσα από 500 και πλέον άτομα της αγοράς και βιομηχανίας των καταναλωτικών αγαθών, πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 17 Μαΐου στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», οι εργασίες του 12ου Συνεδρίου του ECR Hellas. Στόχος του φετινού Συνεδρίου, που είχε τίτλο «Ακροβατώντας Προς Την Ανάπτυξη», ήταν η ανάδειξη των ανατροπών που συμβαίνουν σε διάφορους τομείς, όπως και η εστίαση στην απαιτητική πορεία των επιχειρήσεων – μικρών ή μεγάλων – που σε πείσμα των καιρών τολμούν, επενδύουν, καινοτομούν, ρισκάρουν και κάνουν βήματα εμπρός. Εξάλλου, το ECR Hellas είναι εκείνο που, κατανοώντας τις ιδιαίτερες συνθήκες της εποχής, διαμορφώνει τη στρατηγική και τους πυλώνες δράσης του, διατηρώντας πάντα το βασικό του χαρακτηριστικό, να λειτουργεί δηλαδή ως μια ουδέτερη πλατφόρμα επικοινωνίας και συνεργασίας των εταιρειών.

Τις εργασίες του 12ου Συνεδρίου προλόγισε ο Χρήστος Τσεντεμεΐδης, Customer Development Director SE Europe, Johnson & Johnson και Πρόεδρος του ΔΣ ECR Hellas Προμηθευτές – Βιομηχανία. Στο βήμα ανέβηκε στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης και υπεύθυνος για το πρόγραμμα του κόμματος, ο οποίος έκανε λόγο για την «παρατεταμένη παράλυση της οικονομίας, η οποία ακολουθεί πορεία χειροτέρευσης και περιορίζει σημαντικά την κατανάλωση». Για τον κ. Χατζηδάκη «υπάρχει ένας δρόμος για την ανάπτυξη, η στήριξη της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων».

Η πορεία κλάδων και εταιρειών

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν τα στοιχεία που παρουσίασε στη συνέχεια ο Θανάσης Ξύνας, Assurance Partner της Grant Thornton για την εξέλιξη της Ελληνικής Επιχειρηματικότητας τα τελευταία χρόνια. Συνολικά, εξετάστηκαν πάνω από 8.000 εταιρείες από 92 κλάδους, με την εξέταση να στηρίζεται σε 4 βασικούς άξονες: οικονομικό περιβάλλον, απόδοση εισηγμένων το 2016, χαρτογράφηση επιχειρηματικών κλάδων και δυνάμεις ανάπτυξης.

Ανάγκη η επιστροφή στην… ποιότητα

Ακολούθως, ο Δημήτρης Μαύρος, Διευθύνων Σύμβουλος της MRB Hellas, παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας «SuperHood Study – Reloaded – Η διεισδυτική ματιά στη ζωή και την εξέλιξη της συμπεριφοράς και των εκφάνσεων του Έλληνα shopper μέσα στο Super Market». Η συγκεκριμένη έρευνα επιχείρησε να εμβαθύνει στις αλλαγές που έχουν σημειωθεί την τελευταία διετία στην αγοραστική συμπεριφορά του Έλληνα καταναλωτή, την οποία ο κ. Μαύρος παρομοίασε με το «φαινόμενο Hulk». «Μόνο οι μάρκες θα τιθασεύσουν τον Hulk. Υπάρχει ανάγκη για ανάπτυξη της digital αγοραστικές εμπειρίας και πρέπει να επανέλθει η ποιότητα στα σούπερ μάρκετ» ανέφερε ο κ. Μαύρος.

Ο πελάτης στο επίκεντρο

Θέση στη σκηνή πήραν στη συνέχεια οι Σταμάτης Δαυίδ – Διευθυντής Marketing Δ. Μασούτης ΑΕ, Αλέξανδρος Δοδόπουλος – Business & Loyalty Intelligence Manager ΑΒ Βασιλόπουλος ΑΕ και Μαριάννα Παπαδοπούλου – Γενική Διευθύντρια Marketing & Επικοινωνίας METRO ΑΕΒΕ, οι οποίοι συμμετείχαν σε ανοιχτή συζήτηση με συντονιστή τον δημοσιογράφο Δημήτρη Μαρκόπουλο σχετικά με τη σχέση retailer – πελάτη. Στη συζήτηση, που έκλεισε το πρώτο μέρος του συνεδρίου, επισημάνθηκε μεν η αναγκαιότητα των προσφορών, αλλά και η καλή επικοινωνία της μάρκας, ενώ τα σημαντικά στοιχεία που πρέπει να προσφέρονται στον σημερινό καταναλωτή είναι η διαδραστικότητα, η οικονομικότητα και η ποικιλία.

Η αξία του ανθρώπινου δυναμικού

Το δεύτερο μέρος του συνεδρίου άνοιξε με την Βαρβάρα Παναγοπούλου, Human Resources Director της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, η οποία μίλησε για την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό των εταιρειών. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να ενσωματωθεί περισσότερο η τεχνολογία στις εταιρικές δομές για να διευκολυνθεί η επικοινωνία και να γίνει αρτιότερος ο τρόπος δουλειάς, ενώ στη συνέχεια, ο Ευτύχιος Βασιλάκης, Αντιπρόεδρος της Aegean Airlines, με όχημα την εξέλιξη της δικής του εταιρείας τα τελευταία χρόνια, που αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο ελληνικό αερομεταφορέα, αναφέρθηκε στην αξία της εξωστρέφειας, η οποία επέφερε ανάπτυξη μέσα στην περίοδο της κρίσης.

Συνεργατική διανομή και η εφαρμογή της στην Ελλάδα

Στο βήμα ακολούθησε ο Xavier Hua, General Manager του Institut du Commerce France, ο οποίος ανέλυσε την έννοια του Logistics Pooling (ή Shared Logistics) και την αξία του στη λειτουργία των εταιρειών. Σύμφωνα με τον κ. Hua, το Logistics Pooling αφορά στη συγκέντρωση των αγαθών διάφορων εταιρειών σε μια κοινή αποθήκη, ώστε να επιτυγχάνεται καλύτερος και ταχύτερος διαμοιρασμός τους στους πελάτες.

Στο κομμάτι της Συνεργατικής Διανομής και τις πειραματικής της εφαρμογής στην Ελλάδα, αναφέρθηκαν οι Ελένη Ζάμπου, PhD του ELTRUN του ΟΠΑ, Γιάννης Ζούκης, Logistics Support Coordinator στην ΑΒ Βασιλόπουλος και Βασίλης Πυρομάλης, Materials Handling Manager στη Nestle Hellas. Για την κ. Ζάμπου, το νέο μοντέλο συνεργασίας στη διανομή, δημιουργεί δυο ευκαιρίες: την οριζόντια συνεργατική διανομή (όπως εκφράζεται από τη συνεργασία Nestle – Barilla) και τη χρήση ενός διακομιστικού κέντρου (όπως εκφράζεται από τη συνεργασία ΑΒ Βασιλόπουλος και METRO). Οι κ.κ. Πυρομάλης και Ζούκης αναφέρθηκαν, ακολούθως, στις συνεργασίες Nestle – Barilla και ΑΒ Βασιλόπουλου - METRO

Startups και αγροτικός τομέας σε καιρούς κρίσης

Στη συνέχεια, ο Απόστολος Αποστολάκης, Επενδυτής Partner της VentureFriends και ex member of the board του Taxibeat, χαρακτήρισε «αντίδοτο στην κρίση» τα ελληνικά startups, καθώς η τεχνολογία έχει τη δυναμική να αλλάξει όλους τους τομείς της οικονομίας. Ο Χρήστος Σταμάτης, CEO της Stevia Hellas Coop, από την πλευρά του, μίλησε για τη δημιουργία του συνεταιρισμού που παράγει ελληνική στέβια (Stevia Hellas) και την εξάγει στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο.

Τελευταία παρουσίαση του συνεδρίου, ήταν αυτή του Δρ Αθανάσιου Τσαυτάρη, Κοσμήτορα του Perrotis College της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης (τον προλόγισε ο Παντελής Παντελιάδης, Πρόεδρος της METRO ΑΕΒΕ), ο οποίος μίλησε για τις εξελίξεις στη Γονιδιωματική και τις επιπτώσεις τους στη γεωργία, τη διατροφή και την προστασία της υγείας.

Τις εργασίες του 12ου συνεδρίου του ECR Hellas έκλεισε ο Αριστοτέλης Παντελιάδης, Διευθύνων Σύμβουλος της METRO ΑΕΒΕ και Πρόεδρος του ΔΣ ECR Hellas Λιανεμπόριο, ο οποίος στάθηκε στα βασικά συμπεράσματα και ανανέωσε το ραντεβού με τους σύνεδρους για το επόμενο συνέδριο του Συνδέσμου.