Αναστάτωση στο εμπόριο για τις Κυριακές  - Κεντρική Εικόνα

Αναστάτωση στο εμπόριο για τις Κυριακές

16 Μαΐου 2017Εικόνα στην Αγορά

Σύγχυση στους καταναλωτές, διαμάχες ανάμεσα στους εμπόρους και πίεση στην τοπική αυτοδιοίκηση και δη στους αντιπεριφερειάρχες αναμένεται να προκαλέσει η ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για τις Κυριακές. Κι αυτό διότι στην ουσία το εμπόριο θα λειτουργεί υπό τρία διαφορετικά καθεστώτα.

Η ρύθμιση προκαλεί εντονότατο προβληματισμό όχι μόνο στους μικρομεσαίους εμπόρους, αλλά και σε εταιρείες που έχουν στην κατοχή τους μεγάλα εμπορικά κέντρα, όπως για παράδειγμα η Lamda Development, καθώς στην ουσία μένουν εκτός ρύθμισης μερικές από τις πλέον σημαντικές επενδύσεις τους. Για παράδειγμα, εάν δεν υπάρξει σχετική απόφαση από τους οικείους αντιπεριφερειάρχες μένουν εκτός της διευρυμένης λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές τα εμπορικά κέντρα στο Μαρούσι ( The Mall και Golden Hall), το εμπορικό κέντρο River West επί της Λ. Κηφισού, το Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη, όπως επίσης και καταστήματα μεγάλων αλυσίδων εκεί (π.χ. ΙΚΕΑ), αλλά και σχεδιαζόμενες επενδύσεις, όπως της Artume για εμπορικό κέντρο στη Λ. Κηφισού.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 49 του πολυνομοσχεδίου προβλέπει τα ακόλουθα:

 1) Επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές, πλην  της δεύτερης του Αυγούστου, την περίοδο Μαΐου – Οκτωβρίου στις εξής περιοχές:

α) Δήμος Αθηναίων.

β) Περιοχές του Δήμου Πειραιά.

γ)Περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθηνών. Δεν αναφέρονται στο νομοσχέδιο, αλλά βάσει της διοικητικής δομής που υπάρχει ο νότιος τομέας Αθηνών περιλαμβάνει τους Δήμους Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού και Αργυρούπολης, Καλλιθέας, Μοσχάτου και Ταύρου και Νέας Σμύρνης,

δ) Ιστορικό κέντρο Θεσσαλονίκης. Το νομοσχέδιο παραπέμπει σε υπουργική απόφαση του 1994 η οποία προβλέπει ότι το ιστορικό κέντρο Θεσσαλονίκης πρόκειται για την περιοχή που ορίζεται από το λιμάνι (παλαιό τμήμα), την παλαιά παραλία (α' προβλήτα έως Λευκό Πύργο), στην οδό Παύλου Μελά η οποία καταλήγει στο ιερό της Αγίας Σοφίας, την οδό Στ. Τάττη και τμήμα της οδού Σωκράτους, Χριστοπούλου, Φιλίππου και οδός Αγίας Σοφίας μέχρι την οδό Κασσάνδρου και το Διοικητήριο στα βόρεια και στη συνέχεια την Καραολή Δημητρίου (πρώην οδός Διοικητηρίου), την Πλατεία Βαρδαρίου και τα δυτικά τείχη μέχρι το φρούριο του Βαρδαρίου (Τοπ Χανέ) μέχρι το λιμάνι.

            δ) Πέριξ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Για τις παραπάνω περιοχές, πλην του Δήμου Αθηναίων, θα υπάρχει περαιτέρω εξειδίκευση των περιοχών εκείνων που θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα με σχετική απόφαση του υπουργού Οικονομίας. Μένει να δούμε σε ποιες περιοχές του Δήμου Πειραιά θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά, σε ποιες περιοχές των νότιων προαστίων της Αθήνας, καθώς και εάν το μέτρο για το Αεροδρόμιο καταλαμβάνει μόνο τα καταστήματα που βρίσκονται στο Εμπορικό Πάρκο του Αεροδρομίου (IKEA, Κωτσόβολος, Leroy Merlin, Factory Outlet) ή όπως αναμένουν πολλοί και το Εκπτωτικό Χωριό στα Σπάτα (McArthur Glenn και Smart Park).

Εάν η δεύτερη Κυριακή του Αυγούστου συμπίπτει με επίσημη αργία, τότε τα καταστήματα θα μένουν κλειστά την πρώτη Κυριακή του Αυγούστου. Η διατύπωση αυτή είναι τουλάχιστον προβληματική, καθώς αφήνει να εννοηθεί ότι τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά στην επίσημη αργία.

 

2)   Στις υπόλοιπες περιοχές τα εμπορικά καταστήματα επιτρέπεται να είναι ανοιχτά και άλλες Κυριακές πλην των οχτώ που γνωρίζαμε ότι ισχύουν με βάση τον νόμο 4177/2013 (δηλαδή τέσσερις Κυριακές στις ισάριθμες εκπτωτικές περιόδους, Κυριακή των Βαΐων και τρεις Κυριακές κατά τη χριστουγεννιάτικη περίοδο) αρκεί να υπάρχει απόφαση του αντιπεριφερειάρχη. Η διαφορά με ό,τι ίσχυε έως τώρα είναι ότι πλέον θα επιτρέπεται στις περιοχές αυτές που θα οριστούν με απόφαση του αντιπεριεφερειάρχη να ανοίγουν καταστήματα πάνω από 250 τ.μ. καθώς και καταστήματα που βρίσκονται σε εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα, εταιρικά καταστήματα αλυσίδων. Οι αποφάσεις αυτές θα τίθενται σε ισχύ το επόμενο έτος της δημοσίευσής τους.

3) Με τη μεταβατική διάταξη που υπάρχει στο άρθρο 50 ορίζεται ότι αποφάσεις των αντιπεριφερειαρχών που είχαν εκδοθεί βάσει του προηγούμενου νόμου (4177/2013) για τις επιπλέον Κυριακές θα εξακολουθήσουν να ισχύουν, αλλά επίσης χωρίς τους περιορισμούς που είχαν τεθεί με τον 4177/2013 (εμβαδόν και ιδιοκτησιακό καθεστώς). Σύμφωνα με πληροφορίες τέτοιες αποφάσεις έχουν εκδοθεί σε 39 περιφερειακές ενότητες μέσο όρο Κυριακών που είναι ανοιχτά τα καταστήματα 27,8 Κυριακές.

Οι μικρομεσαίοι έμποροι αναμένουν την ψήφιση του νόμου και εν συνεχεία την έκδοση της προβλεπόμενης υπουργικής απόφασης (πιθανότατα έως τις 15 Ιουνίου) προκειμένου να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.