Κρίσιμες συναντήσεις στην Ουάσινγκτον για το ελληνικό χρέος - Κεντρική Εικόνα

Κρίσιμες συναντήσεις στην Ουάσινγκτον για το ελληνικό χρέος

21 Απριλίου 2017Πολιτική & Οικονομία

Κρίσιμες αναμένονται οι σημερινές συναντήσεις της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας στην Ουάσινγκτον για το ελληνικό χρέος. Ωστόσο, ο πήχυς των προσδοκιών για γενναίες αποφάσεις, ως προς μια ουσιαστική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, παραμένει χαμηλά, με δεδομένα τις αντίθετες επιδιώξεις Γερμανίας και ΔΝΤ.

Υπάρχουν όμως ενδείξεις σύγκλισης, πιθανόν επαρκών ώστε οι συζητήσεις να περάσουν σε πιο ώριμη φάση, ενώ αίσθηση προκάλεσε χθες η παραδοχή Σόιμπλε πως οι ελληνικές προβλέψεις για τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία είναι πιο ρεαλιστικές από εκείνες του ΔΝΤ. Επίσης, το πιθανότερο είναι πως η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, Δευτέρα ή Τρίτη όπως εκτίμησε χθες ο Κλ. Ρέγκλινγκ, για να οριστικοποιηθεί η τεχνική συμφωνία με το βλέμμα στραμμένο σε μια συνολική συμφωνία έως το Eurogroup στις 22 Μαΐου.

Πολλά κρίνονται σήμερα, στην Ουάσιγκτον, στις συναντήσεις που θα έχει σήμερα η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, με Κρ. Λαγκάρντ, Β. Σόιμπλε, Γ. Ντάισελμπλουμ και Μ. Σαπέν, στόχος της Αθήνας είναι να βολιδοσκοπήσει σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι πιστωτές για το μεταξύ τους συμβιβασμό για το χρέος.

Η ελληνική ομάδα αναμένεται να συναντηθεί αύριο με τον βοηθό υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Π. Μοσκοβισί και τον Π. Τόμσεν του ΔΝΤ. Στο στρατόπεδο των πιστωτών, οι ζυμώσεις φαίνεται πως είναι έντονες για το ελληνικό ζήτημα, ενώ φήμες από προχθές έκαναν λόγο ακόμη και για συναντήσεις κορυφής, σε επίπεδο Washington Group.

Πρέπει να σημειωθεί πως το Ταμείο επιμένει σε πλεονάσματα 1,5% στην τετραετία 2019 - 2022, με τις τελευταίες του προβλέψεις, ενώ η ευρωπαϊκή πλευρά επιδιώκει να διατηρηθεί ο στόχος του 3,5% για μία πενταετία, το πιθανότερο. Σημειώνεται πως τη δυνατότητα επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% υπερασπίστηκε χθες η Κομισιόν, που έκανε όμως πάλι λόγο για ηπιότερη ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος και για παραμονή της οικονομίας σε εύθραυστη κατάσταση.