APIVITA: Τον Ιούνιο κλείνει το deal με την ισπανική PUIG-Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 15 εκατ. ευρώ - Κεντρική Εικόνα

APIVITA: Τον Ιούνιο κλείνει το deal με την ισπανική PUIG-Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 15 εκατ. ευρώ

21 Απριλίου 2017Εικόνα στην Αγορά

Κομβικό χρονικό σημείο για το deal Apivita - Puig είναι η 16η Ιουνίου, οπότε και έχει προγραμματιστεί να συνέλθει το διοικητικό συμβούλιο με τη συμμετοχή των νέων επενδυτών της ελληνικής εταιρείας, όπως έκανε γνωστό η διοίκηση της Apivita στο περιθώριο της εκδήλωσης της παγκόσμιας εβδομάδας καινοτομίας (16-21 Απριλίου), όπου και παρουσίασε την ερευνητική της δραστηριότητα στο HORIZON 2020.Η εταιρία επίσης ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μέχρι του ποσού των 15 εκατ. ευρώ, απόφαση που ενδέχεται να ληφθεί κατά την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας που έχει προγραμματιστεί για τις 3 Μαΐου 2017. 

Θα πρέπει να θυμίσουμε πως στις αρχές Μαρτίου επιβεβαιώθηκε το deal προβλέπει ότι οι Ισπανοί θα αποκτήσουν ποσοστό στην Apivita μέσω αυξήσεως μετοχικού κεφαλαίου -από την οποία θα παραιτηθούν οι παλαιοί μέτοχοι-, με σκοπό να αποκτήσουν ποσοστό άνω του 51%. Η οικογένεια Κουτσιανά (ιδρυτές και μέτοχοι του 80% της Apivita) θα διατηρήσουν την καταστατική μειοψηφία, ποσοστό δηλαδή άνω του 33%. Ο δε Νίκος Κουτσιανάς θα είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Apivita. Παράλληλα ανακοίνωσε την προκήρυξη Διαγωνισμού Καινοτομίας με τίτλο «Life Innovation», σε συνεργασία με το ΔΠΜΣ Βιοεπιχειρείν.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της εταιρείας Νίκος Κουτσιανάς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η καινοτομία για την APIVITA δεν είναι μόνο τα ερευνητικά προγράμματα, είναι η όλη λογική που αναπτύχθηκε. Με σύμμαχο την καινοτομία έχει σήμερα παρουσία σε 15 χώρες ενώ ο τζίρος της αγγίζει τα 40 εκατ. ευρώ. Κομβικό χρονικό σημείο για το deal Apivita - Puig είναι η 16η Ιουνίου, οπότε και έχει προγραμματιστεί να συνέλθει το διοικητικό συμβούλιο με τη συμμετοχή των νέων επενδυτών της ελληνικής εταιρείας, όπως έκανε γνωστό η διοίκηση της Apivita στο περιθώριο της εκδήλωσης. 

Από την πλευρά του ο αναπληρωτης υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κ. Φωτάκης ανέφερε ότι την σημερινή εποχή της κρίσης, το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι καταρχήν η κοινωνία να σταθεί όρθια με όρους αξιοπρέπειας και στη συνέχεια να δημιουργηθούν προοπτικές για την επόμενη ημέρα. Στην προσπάθεια αυτή έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες, ειδικότερα στον χώρο της έρευνας και καινοτομίας. Πρωτοβουλίες που για πρώτη φορά λαμβάνονται στη χώρα με τρόπο συγκροτημένο ώστε να στηριχθούν οι άνθρωποι της έρευνας, το εξαιρετικό επιστημονική δυναμικό που διαθέτει η χώρα και υφίσται μεγάλες πιέσεις που εκφράζονται συχνά με φυγή στο εξωτερικό. 
Η APIVITA, από την ίδρυσή της, επενδύει σταθερά στην έρευνα των μελισσοκομικών προϊόντων και των βοτάνων της ελληνικής φύσης. Αναπτύσσει φόρμουλες και καινοτομίες με στόχο να μεγιστοποιηθούν τα αποτελέσματα των δραστικών συστατικών στις συνθέσεις των φυσικών προϊόντων της.
Σήμερα, 38 χρόνια από την ίδρυσή της, έχοντας κατακτήσει μοναδική τεχνογνωσία, η δραστηριότητα της APIVITA στον τομέα της έρευνας σταθερά πρωταγωνιστεί  στις επιστημονικές εξελίξεις στον τομέα της σύγχρονης κοσμητολογίας. Η πατενταρισμένη μέθοδος εκχύλισης της πρόπολης βραβεύτηκε στον Διαγωνισμό Καινοτομίας «Η Ελλάδα Καινοτομεί», που διοργανώνει ο ΣΕΒ και η Eurobank. 
Η εταιρεία συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα συνολικού ύψους πάνω από 16 εκατ. ευρώ. Συνεργάζεται με 74 ακαδημαϊκούς φορείς και πανεπιστήμια από 23 χώρες του κόσμου (Κίνα, Ισραήλ, Ταϊλάνδη, Ευρώπη και φυσικά Ελλάδα). Η ανάδειξη της μοναδικότητας της ελληνικής βιοποικιλότητας αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της εταιρείας, πραγματοποιώντας επιστημονικές ανακαλύψεις και δημοσιεύσεις σε έγκυρα περιοδικά και συνέδρια. Η APIVITA συμμετέχει σε τρία νέα προγράμματα, στο Πλαίσιο της ΕΕ «Horizon 2020». 
Στα έργα αυτά, σε συνεργασία με τους σημαντικότερους ακαδημαϊκούς φορείς στον κόσμο η έρευνα εστιάζεται σε θαλάσσια προϊόντα με βιοτεχνολογία και βιοχημεία αιχμής. Οι συγκεκριμένοι θαλάσσιοι οργανισμοί που ερευνώνται αποτελούν το μέλλον για την καινοτομική ανάπτυξη. Tα νέα προϊόντα που αναπτύσσονται, στοχεύουν όχι μόνο στον καλλωπισμό του δέρματος, αλλά και στη βελτίωση της υγείας με θετικές επιδράσεις στο περιβάλλον και με την επιτομή της ολιστικής προσέγγισης. Αναμένονται νέα σαμπουάν, αφρόλουτρα, κρέμες προσώπου και σώματος και αντηλιακά προϊόντα, που θα προέρχονται από 100% ανανεώσιμες πράσινες πρώτες ύλες και από οργανισμούς που δεν έχουν μελετηθεί έως τώρα. 
Η καινοτομία αυτή προέκυψε από ένα πολύ σημαντικό ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα (Marie Curie Actions) που συμμετείχε η APIVITA από το 2011, το ALGAECOM, με θέμα την «Αξιοποίηση μικροφυκών των θαλασσών της Μεσογείου για την παραγωγή καινοτόμων και υψηλής προστιθέμενης αξίας καλλυντικών». Η κοινοπραξία αυτή ήταν μια πρωτοβουλία επιστημόνων της APIVITA και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με σημαντικό ακαδημαϊκό συνεργάτη το Εθνικό Κέντρο Ερευνών της Γαλλίας (CNRS) και την Ισπανική καινοτόμο εταιρεία έρευνας και παραγωγής μικροφυκών Fitoplancton Marino.
Η εξαετής ερευνητική προσπάθεια οδήγησε στη δημιουργία ενός καινοτόμου συνδυασμού μικροφύκους με εκχύλισμα πρόπολης, που ονομάζεται  3D PRO-ALGAE και συνδυάζει τις φωτοπροστατευτικές ιδιότητες της πρόπολης και ένα μικροφύκος της Μεσογείου, το Nannochloropsis Gaditana.  Δρα σαν αρχιτέκτονας της επιδερμίδας αφού προστατεύει και διατηρεί την τρισδιάστατη δομή της κάτω από τον ήλιο, ενισχύοντας  την πυκνότητα και την ελαστικότητά της, προσφέροντας ενυδάτωση και προστασία από τη φωτογήρανση, τη Νο1 αιτία πρόωρης γήρανσης.  Το νέο καινοτόμο σύμπλοκο 3D PRO-ALGAE έχει ενσωματωθεί στη νέα σειρά αντηλιακών προσώπου APIVITA SUNCARE. Όλα τα προϊόντα της σειράς είναι υποαλλεργικά και πολύ ανθεκτικά στο νερό, ενώ δεν περιέχουν σιλικόνη και οινόπνευμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

TAGS