Είστε εδώ

9 χαρακτηριστικά για να χτίσετε μια επιτυχημένη start-up - Κεντρική Εικόνα

9 χαρακτηριστικά για να χτίσετε μια επιτυχημένη start-up

14 Απριλίου 2017CEO Insights

Σχετικά άρθρα

Αφαιρέστε το εταιρικό κουστούμι και τα παπούτσια. Θέλετε να ακολουθήσετε το δικό σας μονοπάτι της επιχειρηματικότητας.

Επενδύετε ώρες σε άγρυπνες νύχτες προκειμένου να εμπνευστείτε μια σπουδαία ιδέα. Χτίζετε προσχέδιο, φτιάχνετε επιχειρηματικές στρατηγικές για να δείτε το επιχειρηματικό σας μοντέλο να αποτυγχάνει.

Αρχίζετε να σκέφτεστε ότι η επιχειρηματικότητα δεν είναι για εσάς. Τα πάντα οδηγούν σε αδιέξοδο. Μην ανησυχείτε. Δεν είστε οι μοναδικοί. Ανήκετε στο 90% αυτών που έχουν start-up που αποτυγχάνουν.

Και αυτοί που βρίσκονται στο 10% που επιτυγχάνουν;

Τα 9 παρακάτω χαρακτηριστικά θα σας δείξουν τι θα πρέπει να έχετε για να ξεκινήσετε μια επιτυχημένη start-up

1: Να είστε πάντα πεινασμένοι

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν έναν επιτυχημένο επιχειρηματία από ένα μέτριο επιχειρηματία είναι η δίψα για επιτυχία. Θα τους δείτε να δουλεύουν με συνέπεια κάθε μέρα. Οι περισσότεροι επιχειρηματίες ξοδεύουν σε καθημερινή βάση 10-12 ώρες στη δουλειά. Θα πρέπει να αφαιρέσετε την υπόλοιπη μέρα από τη ρουτίνα σας μέχρι να πιάσετε το στόχο σας.

2: Επικεντρωθείτε στην αποστολή σας

Όταν ένας δημοσιογράφος ρώτησε τον Μάρκ Ζούκενμπεργκ γιατί δουλεύει μόνο 50-60 ώρες την εβδομάδα, αυτός απλά απάντησε ότι είναι οι ώρες που δουλεύει στο γραφείο. Ωστόσο αν μετρήσετε τις ώρες που επικεντρώνομαι στον στόχο μου θα δείτε ουσιαστικά ότι το κάνω σε όλη μου τη ζωή. Πάντα θα αποσπάται η προσοχή σας στην προσπάθεια να φτάσετε ένα στόχο. Θέστε ένα ορόσημο για κάθε εβδομάδα ή μήνα που θα σας βοηθήσει να κινηθείτε προς τον στόχο σας έχοντας τον προσδιορίσει πλήρως.

3: Να οδηγείστε από το κίνητρό σας

Το να οδηγείτε μία start-up σημαίνει ότι τρέχετε μία επιχείρηση με λίγους ή καθόλου υπαλλήλους. Δεν υπάρχει κάποιο αφεντικό που θα σας ζητήσει την αναφορά για την εργασία σας κάθε μέρα. Δεν θα υπάρχουν προθεσμίες από εξωτερικούς παράγοντες που θα σας πνίγουν. Δεν θα υπάρχουν άμεσες συνέπειες αν κάποιες δουλειές δεν ολοκληρώνονται. Έχετε κάθε λόγο να τεμπελιάσετε. Ωστόσο, ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας αξιοποιεί αυτή την ώρα για να βελτιώσει τον εαυτό του και την start-up του. Πρέπει να παρασύρεστε από το κίνητρό σας και από τη δέσμευσή σας να παράγετε ποιοτική εργασία κάθε φορά που είστε στο χώρο εργασίας.

4: Μην φοβάστε να πάρετε ρίσκα

Ένα από τα αμείωτα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που θριαμβεύουν στις επιχειρήσεις είναι η ικανότητα να παίρνουν ρίσκα. Ένα σύνολο του συνολικού κινδύνου έρχεται με κάθε στόχο. Εσείς σας επιχειρηματίες πρέπει να καταλάβετε τα ρίσκα που συνδέονται με την έναρξη μιας επιχείρησης. Το να πάρετε ένα ρίσκο μπορεί να έρθει κάθε στιγμή της επιχειρηματικής σας πορείας. Μόνο αυτός που θα πάρει τις σκληρές αλλά απαραίτητες αποφάσεις σχετικά με τις σημαντικές προκλήσεις έχει την ικανότητα να επιτύχει. Υπήρξε μια περίοδος που μια από τις start-up μας χτυπήθηκε από μία καταστροφή. Έπρεπε να πάρουμε το ρίσκο και θυσιάσουμε την επωνυμία του brand μας για να ελαχιστοποιήσουμε τα προβλήματα. Ναι το κάναμε και μετά από ένα χρόνο ήμασταν σε θέση να διπλασιάσουμε το κέρδος μας. Όλα εξαρτώνται από το να καταλάβουμε το ρίσκο και να το αντιμετωπίσουμε.

5: Πάθος

Δεν υπάρχει έξυπνος. Μία επιτυχημένη επιχείρηση έχει χτιστεί με πάθος. Αν δεν είστε παθιασμένοι με το όνειρό σας και με το να το κυνηγήσετε, μάλλον θα αποτύχετε στη στιγμή. Αν δεν αγαπήσετε την ιδέα σας και το μοναδικό σας κίνητρο είναι να πλουτίσετε τότε η αποτυχία δεν είναι πολύ μακριά. Πρέπει να είστε παθιασμένοι και αφιερωμένοι όταν φέρνετε τον ενθουσιασμό σας στη δουλειά. Πρέπει να είστε μία δύναμη που παρακινεί τους εργαζόμενους. Το να τρέχετε μία επιχείρηση είναι μια αγχωτική εργασία αλλά με ένα καθορισμένο σκοπό μπορείτε να την κάνετε ευκολότερη.

6: Να είστε επίμονοι

Μία επιτυχημένη start-up έχει χτιστεί από επιχειρηματίες που δεν τα παρατούν ποτέ. Ο κόσμος το λέει με διάφορες λέξεις όπως η επιμονή και το πείσμα. Αλλά αυτό είναι που χρειάζεστε για να νικήσετε το περιστασιακό χτύπημα που θα βρεθεί στην πορεία σας. Η σπουδή σας πρέπει να είναι αληθινή και ποτέ να μην σταματάτε. Το να τα παρατάτε δεν θα πρέπει ποτέ να είναι μέρος της περίληψης σας. Αν θέλετε να δημιουργήσετε ιστορία, πρέπει να ακολουθείτε τα όνειρά σας με συνέπεια χωρίς να κοιτάτε την αποτυχία. Οι αποτυχίες και οι προκλήσεις αποδυναμώνουν τους επιχειρηματίες που είναι μέτριοι, αλλά αυτά τα στοιχεία κάνουν έναν επιχειρηματία δυνατό και αποφασιστικό.

7: Υπολογισμός και μέτρηση της επίδοσης

Είναι απλώς αδύνατο να φτιάξετε τις κλίμακες μιας επιχείρησης χωρίς να καταλάβετε τους σημαντικούς πιθανούς δείκτες της επιχείρησης. Σαν ιδρυτής μίας  start-up, πρέπει να έχετε τη δυνατότητα να μετρήσετε τους σημαντικούς στόχους στην οργανωτική εξέλιξη. Η μέτρηση είναι θεμελιώδης για καθώς σας επιτρέπει να αναλύσετε την τρέχουσα θέση σας συγκριτικά με τον στόχο του πλάνου σας.

Ομοίως, θα πρέπει να ανεβαίνετε σκαλί σκαλί για να πιάσετε τους στόχους σε κάθε επίπεδο του ταξιδιού της start-up σας. Σκεφτείτε να πουλήσετε 1.000 προϊόντα τις δύο πρώτες εβδομάδες. Πάντα κάντε υπολογισμούς σύμφωνα με τους στόχους σας. Συνολικά θα πρέπει να χτίσετε μια συνήθεια με το να οδηγείτε την επιχείρησή σας βασισμένη στα δεδομένα σας.

8: Να πάρετε την αποτυχία σαν μάθημα

Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον το είπε καλύτερα «Μόνο λίγες πρώτες επιχειρήσεις έχουν αποτέλεσμα». Αυτό που ξεχωρίζει έναν επιτυχημένο επιχειρηματία από τους άλλους είναι η ικανότητα να αποδέχεται τις αποτυχίες και να μαθαίνει από αυτές. Το μάθημα έρχεται με διάφορους τρόπους και το μεγαλύτερο είναι από μία αποτυχημένη επιχείρηση. Ένας που παραμένει αιχμηρός και μαθαίνει από τις αποτυχίες του θα βρεθεί μπροστά από τους άλλους. Δεν υπάρχει ποτέ μία αποτυχία, υπάρχει πάντα ένα μάθημα. Αν αποδεχτείτε ότι η αποτυχία είναι μέρος της επιχειρηματικότητας, τότε θα πας ένα σκαλί πάνω στην επιτυχημένη start-up σου.

9: Μάθετε να προσαρμόζεστε

Δεν θα ήταν ωραίο να είχαμε μία μηχανή του χρόνου σαν αυτή που βλέπουμε στις ταινίες; Αυτό δεν θα συμβεί στην πραγματικότητα. Δεν μπορείτε να προλογίσετε τι έχει γράψει η ιστορία για εσάς στο κοντινό μέλλον. Υπάρχουν εκπλήξεις και σοκ σε κάθε γωνία της επιχειρηματικής σας πορείας.

Ακόμα και με λεπτομερή σχέδια και στρατηγική, δεν ξέρετε αν οι προκλήσεις θα στεφθούν με επιτυχία. Για αυτό το λόγο πρέπει να έχετε μεγάλο βαθμό προσαρμοστικότητας για να απαντάτε στις νέες προκλήσεις. Θα πρέπει να πάρετε σκληρές αποφάσεις όταν η επιχείρηση το χρειάζεται. Θα πρέπει να προσαρμοστείτε με τις συνθήκες για να επιτύχετε σε οποιοδήποτε περιβάλλον. 

*Αυτό το άρθρο δημοσιεύεται σε συνεργασία με το CEOWORLD magazine

TAGS