Είστε εδώ

Στο "στόχαστρο" δύο γνωστοί CEOs για τις υπέρογκες αμοιβές τους - Κεντρική Εικόνα

Στο "στόχαστρο" δύο γνωστοί CEOs για τις υπέρογκες αμοιβές τους

15 Απριλίου 2017CEO Insights

Σχετικά άρθρα

Επιμέλεια: Μαρία Γκουρτσιλίδου

 

 

Γνωρίζετε με πόσα χρήματα αμείβονται οι CEOs; Γενικότερα υπάρχει μεγάλη φημολογία γύρω από αυτό το ζήτημα. Σε ορισμένες περιπτώσεις κάποιοι CEOs πληρώνονται με πολύ περισσότερα χρήματα απ’ όσα μπορεί να «αντέξει» η επιχείρηση, ενώ υπάρχουν και άλλοι, οι οποίοι αμείβονται καλύτερα από τους προκατόχους τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με μια έκθεση του CNBC για το έτος 2013- που βασίζεται στην Hay Group - μόνο το 37% της αμοιβής CEOs είναι σε μετρητά. Το 54% πληρώνεται σε δικαιώματα μετοχών. Η πρακτική αυτή καθιερώθηκε μετά από την οικονομική κρίση του 2008. Το άρθρο αυτό επικεντρώνεται σε δύο CEOs, οι οποίοι βρέθηκαν πρόσφατα στο «στόχαστρο» αναφορικά με την αμοιβή τους.

 

Mary Barra

Πρόκειται για την CEO της General Motors (GM), μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες αυτοκινήτων στον κόσμο. Οι διαφωνίες σχετικά με την αμοιβή της ξεκίνησαν μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι η αποζημίωσή της φέτος θα είναι 14,4 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό όμως συνεπάγεται μόνο 1,6 εκατομμύρια δολάρια ως άμεσο μισθό. Τα 2.8 εκατομμύρια δολάρια υπολογίζονται σε βραχυπρόθεσμα κίνητρα και τα 10 εκατομμύρια δολάρια αναφέρονται ως μακροπρόθεσμη αποζημίωση. Η διαμάχη ξεκίνησε με το σκεπτικό ότι η αμοιβή της ήταν 58% μεγαλύτερη από του προκατόχου της, Dan Akerson, ο οποίος κέρδισε 9,1 εκατομμύρια δολάρια το 2012.

 

Larry Ellison

Αν έχετε χρησιμοποιήσει το απομακρυσμένο DBA της Oracle, τότε πιθανώς έχετε ακούσει για τον Larry Ellison. Αυτός είναι ο συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Oracle Corp. Μόλις πρόσφατα, αντιμετώπισε «αντίσταση» από τους μετόχους της εταιρείας σχετικά με τις πρακτικές αντιστάθμισής του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των αμοιβών των ανώτατων στελεχών το 2016.

Μεταξύ όλων των στελεχών, ο Larry Ellison είχε τη μεγαλύτερη μείωση μισθού. Έλαβε 41,5 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό το ποσό είναι 35% λιγότερο από ό, τι ο ίδιος κέρδισε πέρυσι. Μετά τη μείωση των αμοιβών, ο Ellison δεν είναι πλέον ένας από τους κορυφαία αμειβόμενους CEOs στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επίσης, μειώθηκαν και πολλές άλλες παροχές προς τον Ellison.

Αυτή δεν είναι η πρώτη διαμάχη γύρω από τις αμοιβές του Larry Ellison. Κατά την περίοδο του 2001-2002, η αποζημίωση του ήρθε ως έκπληξη, δεδομένου ότι αποτελούνταν από 31,7% του καθαρού εισοδήματος της Oracle, η οποία ήταν 2,224.1 εκατομμύρια δολάρια. Εκείνη την εποχή, κέρδισε 3,5 φορές περισσότερο από ό, τι ο δεύτερος καλύτερος CEO του κόσμου, Michael.

Με το πέρασμα του χρόνου, οι υψηλές αμοιβές των CEOs ήταν το επίκεντρο των συζητήσεων σε όλη την υδρόγειο. Οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι και οι αναλυτές της αγοράς συνεχίζουν να επικρίνουν τις εταιρείες που πληρώνουν υπέρογκες αποζημιώσεις στους Διευθύνοντες Συμβούλους τους. Ισχυρίζονται μάλιστα, ότι με αυτό τον τρόπο διευρύνεται το χάσμα ανάμεσα στο κορυφαίο επίπεδο και τα άλλα επίπεδα της διοίκησης.

 

 

*Αυτό το άρθρο δημοσιεύεται σε συνεργασία με το CEOWORLD magazine