Είστε εδώ

Οδηγός "επιβίωσης" για νέους CEOs: Ευθύνες και προσδοκίες - Κεντρική Εικόνα

Οδηγός "επιβίωσης" για νέους CEOs: Ευθύνες και προσδοκίες

10 Απριλίου 2017CEO Insights

Σχετικά άρθρα

Επιμέλεια: Μαρία Γκουρτσιλίδου

 

 

Ανακατατάξεις στο χώρο των επιχειρήσεων σηματοδότησε η απόφαση του Rex Tillerson να παραιτηθεί από τη θέση του CEO της ExxonMobil και να αναλάβει Γραμματέας του Κράτους των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής δίπλα στον Donald Trump. Η εταιρεία FTI Consulting αποκάλυψε ότι μέσα στο 2016 το 11% των CEOs εγκατέλειψαν τις θέσεις τους.

Με βάση τα παραπάνω αποδεικνύεται ότι ένας ηγέτης στην κορυφή μιας επιχείρησης μπορεί να φέρει την αλλαγή, όπως επίσης μπορεί και να προκαλέσει την απώλεια της πίστης μεταξύ του Διοικητικού Συμβουλίου, να δημιουργήσει μια κρίση ή ένα δημόσιο σκάνδαλο. Μία αλλαγή λοιπόν στην C-Suite ηγεσία είναι ένα από τα πιο κρίσιμα θέματα που θα πρέπει να διαχειριστεί κάποια εταιρεία.

Η FTI Consulting πραγματοποίησε μια έρευνα σε περισσότερους από 300 θεσμικούς επενδυτές στα τέλη του περασμένου έτους αναφορικά με τις μετακινήσεις των CEOs. Σύμφωνα με τη μελέτη, όταν μια εταιρεία αναλαμβάνει τη μετακίνηση ενός Διευθύνοντος Συμβούλου, τρία βασικά στοιχεία μπορούν να συμβάλλουν στην επιτυχία του νεοφερμένου: η δημιουργία ενός νέου οράματος και στρατηγικής, η εκτέλεση της στρατηγικής και η βελτίωση των συνολικών οικονομικών επιδόσεων. Επιπλέον, οι επενδυτές χαρακτηρίζουν ως επιτυχημένη τη μετάβαση ενός CEO από την ικανότητα του εισερχόμενου ηγέτη να αποδείξει την πρόοδο σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα της στρατηγικής κατά τη διάρκεια των πρώτων ετών του στη συγκεκριμένη θέση.

Ακολουθεί μία λίστα με τις αρμοδιότητες των CEOs από τις πρώτες 90 ημέρες ανάληψης των καθηκόντων τους έως και 18 μήνες μετά:

Στις πρώτες 90 ημέρες δεν υπάρχουν πολλές απαιτήσεις από τους CEOs. Ωστόσο, πάντα κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος ερευνάται κατά πόσο οι CEOs έχουν μία ξεκάθαρη εικόνα για την εταιρεία έτσι ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις. Οι εταιρείες θα πρέπει να αναπτύξουν ένα πλάνο για τους CEOs προκειμένου να έχουν μία καλή αλληλεπίδραση με τους μεγαλομετόχους και την αγορά γενικότερα.

Μετά από έξι μήνες, ο Διευθύνοντας Σύμβουλος θα πρέπει να έχει σχηματίσει τη δική του άποψη και να είναι έτοιμος να σκιαγραφήσει ένα όραμα. Ένας προσεκτικός Διευθύνοντας Σύμβουλος θα χρησιμοποιήσει αυτή τη μεταβατική περίοδο ως μια ευκαιρία για να επαναφέρει το ρυθμό και το περιεχόμενο των επικοινωνιών. Διοργανώνοντας μια ημέρα για τους επενδυτές είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να επαναπροσδιορίσει τις δυνάμεις του σε προσωπικό επίπεδο και να ξεκαθαρίσει τους στόχους της εταιρείας.

Τι μπορεί να συμβεί μετά από εννέα μήνες; Ένας νέος Διευθύνοντας Σύμβουλος μπορεί επίσης να επιφέρει αλλαγές στο προσωπικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαχείριση αυτών των αποφάσεων είναι ζωτικής σημασίας για την ηγεσία. Οι CEOs επιδιώκουν να οδηγήσουν διαφορετικές ομάδες, οι οποίες όχι μόνο κατανοούν τις πολλές προκλήσεις του σήμερα, αλλά είναι έτοιμοι για τα εμπόδια του αύριο. Οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα σαφές σχέδιο για να συμμετάσχουν οι εν ενεργεία υπάλληλοι ώστε να διατηρήσουν και να μεγιστοποιήσουν το ταλέντο του καθενός. Οι αποφάσεις που παίρνει ένας CEO για τη στελέχωση της εταιρείας θα βοηθήσουν στην κάλυψη των κενών, παρέχοντας παράλληλα πληροφορίες για τους ενδιαφερόμενους φορείς προς τη στρατηγική κατεύθυνση της εταιρείας.

Στο χρονικό σημείο των δώδεκα μηνών ένας νέος Διευθύνοντας Σύμβουλος θα πρέπει να επιδείξει επιχειρησιακή επάρκεια, εκτέλεση των στόχων και ευθυγράμμιση των ενεργειών του με τη στρατηγική της εταιρείας. Ενώ η επικοινωνία παίζει μεγάλο ρόλο σε αυτές τις προσπάθειες, υπάρχει μια ευρύτερη εικόνα για να εξετάσει κάποιος και αυτή δεν είναι άλλη από το «να γίνει η δουλειά». Για να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα των δράσεων του CEO, ιδιαίτερα από το κοινό, η έρευνα πολλών ενδιαφερομένων μερών μπορεί να διεξαχθεί σε όλες τις σημαντικές ομάδες για την περαιτέρω εναρμόνιση καθώς και για να εντοπιστούν τα κενά στην κουλτούρα του οργανισμού.

Μετά από 15 μήνες, οι επενδυτές αναμένουν «πρόσφυση» σε βασικούς στόχους. Ποιες πρωτοβουλίες έχουν εφαρμοστεί και αν ήταν επιτυχείς. Έχει εκτελεστεί σωστά το στρατηγικό σχέδιο; Μία αρμοδιότητα των CEOs είναι να δίνουν εντολές και μία άλλη να παρακολουθούν εάν αυτές οι εντολές εκτελούνται σωστά. Η επισήμανση για τις νίκες που σημειώθηκαν είναι σημαντική στο δεύτερο έτος ενός Διευθύνοντος Συμβούλου, αλλά μπορεί να είναι εξίσου σημαντικό να παράσχει στοιχεία σχετικά με τα διδάγματα από τις απώλειες.

Στους 18 μήνες, η διαμόρφωση των επιτευγμάτων μπορεί να προσδώσει πρόσθετη εμπιστοσύνη. Οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι θα πρέπει να προβληματιστούν σχετικά με τα επιτεύγματά τους και με τα δύο εσωτερικά και εξωτερικά ακροατήρια, με επίκεντρο το πλαίσιο των προσδοκιών τους για μελλοντική απόδοση. Αυτό δένει μαζί τα αποτελέσματα με τα μελλοντικά ορόσημα.

Συμπερασματικά, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι θα πρέπει να παραμείνουν πειθαρχημένοι στον καθορισμό ενός χρονοδιαγράμματος για τη στρατηγική, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψιν το ζωτικό ρόλο που διαδραματίζει η επικοινωνία στο να συνδέει την ικανότητα εκτέλεσης της στρατηγικής. Αλλά είναι επίσης σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι, όπως και με το παράδειγμα του Tillerson, κάθε μετάβαση Διευθύνοντος Συμβούλου είναι μοναδική από μόνη της. Για το λόγο αυτό, η αξία της έρευνας για να συγκεντρώσει κανείς ένα ενημερωμένο πλεονεκτικό σημείο, ιδιαίτερα με την επενδυτική κοινότητα, δεν μπορεί να υποτιμηθεί.

 

*Αυτό το άρθρο δημοσιεύεται σε συνεργασία με το CEOWORLD magazine