Είστε εδώ

Ποια στοιχεία βελτιώνουν την ικανότητα ενός ηγέτη; - Κεντρική Εικόνα

Ποια στοιχεία βελτιώνουν την ικανότητα ενός ηγέτη;

11 Μαρτίου 2017CEO Insights

Σχετικά άρθρα

Γράφει ο Μανόλης Καμπουράκης

Η λειτουργία μιας μικρής επιχείρησης μπορεί να είναι μία απογοητευτική διαδικασία. Μάλιστα, μέσα σε αυτό το πλαίσιο δεν αποκλείεται να εμφανιστούν προβλήματα στην ηγεσία. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν τις απαραίτητες ικανότητες ηγεσίας που χρειάζονται για να είναι επιτυχημένοι. Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που συναντάται συχνά και μπορεί να ξεπεραστεί. Υπάρχουν πραγματικά διάφορες ευκαιρίες και είναι διαθέσιμες για όλους εκείνους που ενδιαφέρονται να γίνουν καλύτεροι ηγέτες.

Μπορείτε να ξεκινήσετε με μερικά tips που παρουσιάζονται παρακάτω για να γίνετε καλύτεροι ηγέτες.

Να εξουσιάζετε τον εαυτό σας

Δεν είναι τόσο δύσκολο να δίνετε εντολές αλλά όλα γίνονται πιο περίπλοκα όταν θέλετε να εξουσιάσετε τον εαυτό σας. Οι καλύτεροι ηγέτες είναι εκείνοι που εξασκούν την ηγεσία στην προσωπική τους ζωή. Αυτή ή εντολή είναι κατά κύριο λόγο πολύ σημαντική καθώς θα καταστείτε παράδειγμα προς μίμηση για άλλα άτομα με τα οποία θα έρθετε σε επαφή μέσα στην επιχείρησή σας. Ένας ηγέτης μπορεί να γίνει αποτελεσματικό μέρος της επιχείρησης όταν ο ίδιος αποτελεί παράδειγμα. Βασικά είστε το πρώτο άτομο που θα πρέπει να κινητοποιήσετε. Αν δεν είναι δυνατό θα πρέπει να κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές για να βελτιωθείτε σε προσωπικό επίπεδο.

Να αποφεύγετε συστήματα ιεραρχίας

Ένας αποτελεσματικός ηγέτης θα χρειαστεί να επιδείξει τη βιτρίνα της ηγεσίας μέσω καθοδήγησης των εργαζομένων. Δυστυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις οι εργαζόμενοι νιώθουν σαν ορντινάντσα. Αυτό είναι σύνηθες λόγω του συστήματος ιεραρχίας που υφίσταται στην εταιρία. Το να είστε ηγέτης δεν σημαίνει ότι είστε αυτόματα και δικτάτορας. Αυτό θα οδηγήσει μόνο σε δυσαρέσκεια ανάμεσα στους ανθρώπους, τους οποίους είναι απαραίτητο να καθοδηγήσετε για να φτάσετε στην επιχειρηματική επιτυχία.

Να δημιουργήσετε το προσωπικό σας blog

Η τεχνολογία έχει κάνει εύκολη για τον καθένα τη διαδικτυακή παρουσίαση του εαυτού του και του επιχειρηματικού επιπέδου του. Πολλοί ηγέτες της εποχής μας έχουν blog και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να σκεφτείτε, από τη στιγμή που προσφέρει διάφορα πλεονεκτήματα που σχετίζονται με τις επιχειρήσεις, ειδικότερα όταν έχουν προσωποπαγή χαρακτήρα. Χρειάζεστε λίγα λεπτά για να μάθετε πώς να δημιουργήσετε το προσωπικό σας blog. Επενδύστε σε αυτό και ξεκινήστε το blogging. Αυτό οδηγεί την ιδέα της ηγεσίας μέσω παραδείγματος στο επόμενο επίπεδο.

Να πειραματιστείτε

Ένας πολύ καλός ηγέτης δεν φοβάται ποτέ να πειραματιστεί. Οι περισσότεροι μπορεί να εντοπίσατε ένα σύστημα που είναι αποτελεσματικό όμως αυτό δεν σημαίνει ότι είναι το πιο αποτελεσματικό σύστημα μακροπρόθεσμα. Ένας καλός ηγέτης επιχείρησης θα πρέπει να είναι πάντα ανοιχτός στο να χρησιμοποιήσει νέα εργαλεία στη διαχείριση ή τακτικές, προσεγγίσεις ακόμα και στρατηγικές.

Να αναγνωρίζετε πάντα την καλή δουλειά

Κάθε άτομο που βρίσκεται σε θέση ηγεσίας θα πρέπει να θέλει υπαλλήλους που είναι πραγματικά καλοί και αποτελεσματικοί στη δουλειά τους. Αυτό σημαίνει ότι οι υπάλληλοι θα πρέπει να ενθαρρύνονται για να κάνουν εξαιρετική δουλειά. Αυτό μπορείτε να το επιτύχετε με το να αναγνωρίζετε τη δουλειά που έγινε όπως θα έπρεπε να γίνει. Οι υπάλληλοι θα πρέπει να ξέρουν πότε είστε ευχαριστημένος με τη δουλειά που κάνουν. Αυτό τους κάνει να θέλουν να γίνουν ακόμα καλύτεροι στο μέλλον. Οι ηγέτες που δεν δίνουν έπαινο και δεν αναγνωρίζουν την καλή δουλειά θα καταλήξουν με υπαλλήλους που δεν είναι χαρούμενοι.    

Αυτό το άρθρο δημοσιεύεται σε συνεργασία με το CEOWorld Magazine