Υπό έκδοση ο νέος θετικός κατάλογος συνταγογραφούμενων φαρμάκων - Κεντρική Εικόνα

Υπό έκδοση ο νέος θετικός κατάλογος συνταγογραφούμενων φαρμάκων

05 Ιανουαρίου 2017Εικόνα στην Αγορά

Θέμα ημερών είναι να τεθεί σε ισχύ ο νέος θετικός κατάλογος συνταγογραφούμενων φαρμάκων, όπως αναφέρει το iatronet.gr.

Η «λίστα» ακολουθεί την πρόσφατη ανατιμολόγηση χιλιάδων σκευασμάτων, η οποία οδήγησε σε μειώσεις τιμών από 10% για τα γενόσημα έως και 62% σε μία σειρά πρωτότυπων και “off-patent” σκευασμάτων.

Οι υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) ανάρτησαν την Τετάρτη τον νέο κατάλογο, τον οποίο έχει συντάξει η Επιτροπή Κατάρτισης Καταλόγου Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων του υπουργείου Υγείας.

Καλούνται οι εταιρείες-κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας να αποστείλουν τα σχόλιά τους από την Πέμπτη έως και την ερχόμενη Τρίτη, 10 Ιανουαρίου.

Το σύστημα Υγείας λειτουργεί με τρεις κατηγορίες φαρμάκων-καταλόγων:

• Τον Θετικό Κατάλογο Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (αποζημιούμενα).

• Τον Αρνητικό Κατάλογο Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (μη αποζημιούμενα).

• Τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ).

Στο πρόσφατο παρελθόν, η δημοσίευση θετικών καταλόγων έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τους ασθενείς, καθώς εμφανίζουν μειωμένες τιμές αποζημίωσης.

Ο θετικός κατάλογος περιλαμβάνει όλα τα φάρμακα και δίπλα στο καθένα, τη λιανική τιμή πώλησης και την τιμή αποζημίωσης. Τα φάρμακα του Θετικού Καταλόγου αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση.

Κάθε φάρμακο έχει τόσο τη λιανική τιμή όσο και την τιμή αποζημίωσης, δηλαδή την τιμή του φαρμάκου που καλύπτει η κοινωνική ασφάλιση. Η λιανική τιμή είναι μεγαλύτερη από την τιμή αποζημίωσης και έτσι ο ασθενής πληρώνει τη διαφορά.

Ο αρνητικός κατάλογος συνταγογραφούμενων φαρμάκων περιέχει όλα τα φάρμακα που δεν αποζημιώνει η κοινωνική ασφάλιση, αλλά χρειάζονται συνταγή γιατρού για τη χορήγησή τους. Δηλαδή, ο ασφαλισμένος ασθενής αν θέλει να πάρει φάρμακο που είναι στον αρνητικό κατάλογο, θα πρέπει να έχει συνταγή γιατρού, αλλά θα το πληρώσει.