High heels on high hills: Όταν πρέπει να ανέβεις τη σκάλα της ιεραρχίας με ψηλά τακούνια… - Κεντρική Εικόνα

High heels on high hills: Όταν πρέπει να ανέβεις τη σκάλα της ιεραρχίας με ψηλά τακούνια…

21 Σεπτεμβρίου 2016StartUps & Eκπαίδευση

Σχετικά άρθρα

Γράφει η Λιλή Καρακώστα

«Άρωμα γυναίκας» είχε η εκδήλωση που με επιτυχία διοργάνωσε για 4η φορά η ICAP Group, στο ξενοδοχείο N.J.V. Athens Plaza στο Σύνταγμα στις 20 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή πλήθους στελεχών από το εγχώριο επιχειρείν και με χορηγούς επικοινωνίας το περιοδικό adbusiness και τα site www.businessnews.gr και www.advertising.gr της Direction Business Network.

«Ψηλά τακούνια ανεβαίνουν δύσβατους επαγγελματικού λόφους», θα μπορούσε να είναι η απόδοση μιας εκδήλωσης που τα είχε όλα: ενημέρωση, ενδιαφέροντα στοιχεία, κέφι, ενθουσιασμό, ιδέες και προτάσεις. Μιας βραδιάς γένους θηλυκού-με ελάχιστες αρσενικές παρουσίες-όπου γυναίκες, στελέχη επιχειρήσεων, συζήτησαν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην προσπάθειά τους να αναρριχηθούν επαγγελματικά χωρίς να πάψουν να είναι…γυναίκες, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Μαρία Σαράφογλου (δημοσιογράφος): Να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος, Μαρία Σαράφογλου, που ανέφερε στην εισαγωγή της πως τέτοιες πρωτοβουλίες, προσθέτουν αξία στη γυναικεία επιχειρηματικότητα. Η κα Σαράφογλου στάθηκε στα αποτελέσματα μιας έρευνας της Ernst+Young, σύμφωνα με την οποία μόνο το 22% των εργαζομένων είναι γυναίκες σε υψηλόβαθμες θέσεις και από αυτές μόνο το 11%, γυναίκες σε διοικητικά συμβούλια. Αναφέρθηκε στα στερεότυπα που ακόμη καλά κρατούν στις κοινωνίες σχετικά με τη συμμετοχή των γυναικών σε ανώτερες θέσεις ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει και την ανθρώπινη διάσταση του θέματος που θέλει «πάντα τις γυναίκες να είναι τέλειες σε όλα».

Η γνωστή δημοσιογράφος, σχολίασε και τον ρόλο που παίζουν τα social media στη σύγχρονη «καταδυνάστευση» των γυναικών και τόνισε πως θα πρέπει να θωρακιστούν απέναντι σε όλα αυτά με ένα ισχυρό πλέγμα οικογένειας, φίλων και αγαπημένων ανθρώπων. «Θα πρέπει να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας, χωρίς καμία πίεση», ανέφερε χαρακτηριστικά, κλείνοντας την εισαγωγική της ομιλία.

Νικήτας Κωνσταντέλλος (πρόεδρος ICAP Group): Οι άνδρες-στελέχη αμείβονται 50 φορές καλύτερα από τις γυναίκες για την ίδια δουλειά

Τον λόγο παρέλαβε ο Νικήτας Κωνσταντέλλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ICAP και Πρόεδρος της Εταιρίας Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ), που παρουσίασε στο κοινό την ομιλία του με τίτλο: «Γυναίκες στο Μάνατζμεντ: Τα νούμερα λένε την αλήθεια». Ο κος Κωνσταντέλλος, δήλωσε ευτυχής με την αθρόα προσέλευση συμμετεχόντων καθώς όπως ανέφερε: «Κάθε χρόνο βάζουμε ένα μικρό πετραδάκι» και τεκμηρίωσε τον ισχυρισμό του αναφέροντας πως το 2015 σε διοικητικές θέσεις είχαν γυναίκες 1 στις 5 επιχειρήσεις (ποσοστό 21,1%) ενώ το 2014, το ποσοστό ήταν 19,6%.

Ο Πρόεδρος της ICAP, παρουσίασε μια σειρά στοιχείων που αποκαλύπτουν εύγλωττα το σημαντικό ρόλο της γυναικείας παρουσίας στις επιχειρήσεις. Εταιρείες που έχουν τοποθετήσει γυναίκες επικεφαλής παρουσιάζουν EBITDA 9,4% έναντι 7,4% του συνόλου ενώ από τις 500 πιο κερδοφόρες εταιρείες του κόσμου, το 7,2% που διοικείται από γυναίκες παρουσιάζει EBITDA 14,2% αντί του 13% των υπολοίπων.

Στη συνέχεια, ο κος Κωνσταντέλλος, αναφέρθηκε στη διαφορετική δομή των επιχειρήσεων και στις αντίστοιχες «θηλυκές ποσοστώσεις», όπου στις μεγάλες εταιρείες το 8% είναι γυναίκες σε στελεχιακές θέσεις, στις μικρομεσαίες το 23% και τέλος στις μικρές επιχειρήσεις (ΕΠΕ-ΟΕ-ΜΕΠΕ), η παρουσία των γυναικών είναι μεγάλη -κυμαίνεται από 23-34%-και αυτό επειδή κατά 70% οι γυναίκες είτε είναι ιδιοκτήτριες της εταιρίας είτε έχουν συγγενική σχέση με τον ιδιοκτήτη.

Τα στοιχεία αυτά της ICAP, επιβεβαίωσε και άλλη μελέτη με πληροφορίες από το ΙΚΑ, σύμφωνα με τις οποίες οι γυναίκες προτιμώνται όχι για διοικητικές θέσεις αλλά περισσότερο για part time απασχόληση. Έτσι, το Δεκέμβριο του 2015, από το σύνολο των εργαζομένων στη χώρα μας, το 43% των γυναικών εργάζονταν με πλήρη απασχόληση ενώ το 56% δούλευε σε καθεστώς part time. Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχαν τα στοιχεία της ICAP, που τόνισαν το μεγάλο μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Έτσι, στη μέση μισθολογική κλίμακα εργαζομένων, οι άνδρες αμείβονται με 1.300 ευρώ μικτά ενώ οι γυναίκες με 1.085 ευρώ μικτά. Η «ψαλίδα» μεγαλώνει όταν μιλάμε για διοικητικές θέσεις, όπου οι άνδρες λαμβάνουν 4.420 ευρώ μικτά την ίδια στιγμή που οι γυναίκες για την ίδια εργασία λαμβάνουν 2.654 ευρώ μικτά-50 φορές λιγότερα χρήματα…

Το τεράστιο μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ICAP, αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο ενώ πλήθος μελετών έχουν τονίσει την αναγκαιότητα τοποθέτησης γυναικών σε θέσεις ισχύος. Μελέτη του Ινστιτούτου IWPR, ανέφερε πως το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων φθάνει το 21% ενώ έρευνα του Ινστιτούτου Patterson αναφέρει πως από στοιχεία 91 χωρών προκύπτει πως καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα φέρνει το γυναικείο management.

Τζοάννα Μουτάφη (HR Director, Grant Thornton): 650 δις δολάρια χάνουν οι εισηγμένες που δεν έχουν γυναίκες στα Δ.Σ. τους

Ακολούθησε η ομιλία της Τζοάννας Μουτάφη, HR Director της εταιρείας Grant Thornton, με τίτλο: «Γυναικείο επιχειρείν: Όταν οι υποσχέσεις γίνονται πράξη» που αναφέρθηκε στη χαμηλή ποσόστωση των γυναικών στις επιχειρήσεις, σχολιάζοντας μάλιστα πως με αυτούς τους ρυθμούς η ίση εκπροσώπηση ανδρών-γυναικών στον εργασιακό στίβο θα λάβει χώρα το 2060. Η κα Μουτάφη παρουσίασε αποτελέσματα ερευνών που αναφέρουν πως το 1/3 των εταιρειών παγκοσμίως δεν έχουν καθόλου γυναίκες στα Δ.Σ. ενώ σε διοικητικές θέσεις μόνο 27% είναι γένους θηλυκού. Σχολίασε το παράδοξο της χαμηλής γυναικείας εκπροσώπησης σε στελεχιακές θέσεις στις χώρες G7 (μόλις 22%) και της υψηλής αντίστοιχα σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και κυρίως στη Ρωσία (45%), ως αποτέλεσμα μιας διαφορετικής κουλτούρας των λαών αυτών. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις «θηλυκές» θέσεις στελεχών που καταλαμβάνουν οι γυναίκες, όπως π.χ. HR Director, Chief Marketing, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να αναρριχηθούν οι γυναίκες και σε άλλους κλάδους της επαγγελματικής πυραμίδας, όπως π.χ. στα οικονομικά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το σχόλιό της για τα διαφυγόντα κέρδη των εισηγμένων εταιρειών που δεν έχουν γυναίκες στο δυναμικό τους, που υπολογίζονται περίπου στα 650 δις δολάρια..

Η κα Μουτάφη, ανέδειξε στη συνέχεια τους λόγους που οι γυναίκες μένουν «πίσω» εργασιακά σε σχέση με τους άνδρες ενώ ανέφερε και τι πρέπει να γίνει για να αλλάξει αυτή η κατάσταση, δίνοντας έμφαση στην όλο και ισχυρότερη μόρφωση των γυναικών αλλά και στο ρόλο των κυβερνήσεων που πρέπει να πιέζουν τις εταιρείες για το κλείσιμο της μισθολογικής «ψαλίδας» αλλά και στη μεγαλύτερη ποσόστωση γυναικών στις εταιρείες. "Υπάρχει μεγάλο χάσμα ακόμη για να φθάσουμε εκεί που θέλουμε αλλά υπάρχει σαφής βελτίωση", ανέφερε η κα Μουτάφη, κλείνοντας την ομιλία της.

Αφροδίτη Παναγιωτάκου (Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών και Διευθύντρια Επικοινωνίας του Ιδρύματος Ωνάση): Οι γυναίκες καλούνται να συνδυάσουν τα...ασυνδύαστα

Αίσθηση προκάλεσε η ομιλία της Αφροδίτης Παναγιωτάκου, Αναπληρώτριας Γενικής Διευθύντριας της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών και Διευθύντριας Επικοινωνίας του Ιδρύματος Ωνάση, με τίτλο: «Τρέλα, λογική και ευαισθησία». Η κα Παναγιωτάκου, αφηγήθηκε στο  κοινό ένα περιστατικό τραυματισμού της που συνέβη όταν έφυγε από το γραφείο για να δει στα «κλεφτά» τα παιδιά της, που όμως της κόστισε ακριβά. «Ωστόσο, από το σπάσιμο του ποδιού με έσωσαν τα ψηλά μου τακούνια», ανέφερε χαριτολογώντας τονίζοντας πως «οι γυναίκες καλούνται να συνδυάσουν τα…ασυνδύαστα». Η κα Παναγιωτάκου αναφέρθηκε στο «φρένο» που σου βάζει ο επαγγελματικός περίγυρος όσο ανεβαίνεις τα σκαλιά της ιεραρχίας, μίλησε για τη λογική και την ευαισθησία που μπορούν να συνδυάσουν ταυτόχρονα οι γυναίκες ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη να μάθουν οι γυναίκες να διεκδικούν καλύτερους μισθούς. «Να βάλουμε τον εαυτό μας σε απόσταση και να του λέμε τι πραγματικά αξίζει», ανέφερε στην ομιλία της παρακινώντας το γυναικείο-κατά βάση κοινό-να ακολουθήσει το ρητό «η ισχύς εν τη ενώσει».

Μια απρόσμενη έκπληξη

Αλλά μια βραδιά σαν αυτή με ισχυρή τη γυναικεία παρουσία, δεν θα μπορούσε να στερείται και εκπλήξεων. Στα μέσα περίπου της εκδήλωσης, εκπρόσωπος του χορηγού Holmes Place, ξεσήκωσε τους συμμετέχοντες με ένα happening-έκπληξη με κίνηση, χορό και ζούμπα, στα οποία πρωταγωνίστησε με χαρά και ο πρόεδρος της ICAP, Νικήτας Κωνσταντέλλος.

Έλλη Φλέγκα (CEO Holmes Place): Μια γυναίκα μπορεί να τα καταφέρει παντού

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με μια σύντομη παρέμβαση από την Έλλη Φλέγκα, Management και CEO Greece των ελληνικών Holmes Place, που ανέφερε πως μια γυναίκα μπορεί να τα καταφέρει παντού αρκεί να το θελήσει, δίνοντας το δικό της δυναμικό παράδειγμα που κατόρθωσε να διασχίσει κολυμπώντας τα 45 χλμ. της Μάγχης ή να ολοκληρώσει την κλασσική διαδρομή του Μαραθωνίου της Αθήνας.

Χριστίνα Δηματάτη (CEO & Founder “My Yoghurt”): Οι φόβοι να γίνουν προκλήσεις και οι προκλήσεις, σκαλιά

Τον κύκλο των ομιλιών έκλεισε η Χριστίνα Δηματάτη, CEO & Founder “My Yoghurt”, με την συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία της "Born to walk on high heels-from Music to Entrepreneurship". Η κα Δηματάτη μέσα από μια αφήγηση της προσωπικής της ιστορίας που την οδήγησε στη δημιουργία μιας πολύ επιτυχημένης εταιρείας, ανέφερε πως «οι γυναίκες θα πρέπει να κάνουν τους φόβους τους προκλήσεις και τις προκλήσεις, σκαλιά…». Η ενδιαφέρουσα ομιλία της έκλεισε με ένα ρητό από τη «σιδηρά κυρία», Μάργκαρετ Θάτσερ: «Δεν θα σε νοιάζει να αρέσεις σε κανέναν. Θα κάνεις απλά τη δουλειά σου», τονίζοντας πως η συνταγή της επιτυχίας, κρύβεται «όχι στο work-life balance, αλλά στο work-life choices»…

Η κλήρωση δώρων για το κοινό που προσέφεραν χορηγοί, έκλεισε ευχάριστα τον κύκλο των ομιλιών ενώ ακολούθησαν δύο συνεδρίες ομαδικού coaching πάνω σε θέματα καριέρας με θέμα:

-Πώς λύνω προβλήματα σχέσεων στο χώρο εργασίας

-Αναγνωρίζω το επαγγελματικό μου κεφάλαιο (career capital)

Τις συνεδρίες συντόνισαν οι: Κώστας Ζούλιας, Director, Executive Coach & Mentor, Γαλήνη Ηλιοπούλου, Manager, Μαρία Κοκκίνου, Manager, Χριστίνα Πραβή, Manager και Άννα Μαρία Χρονοπούλου, Manager.

Η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα βραδιά έκλεισε με cocktail, στον τελευταίο όροφο του ξενοδοχείου με θέα την Αθήνα και με τις συμμετέχουσες να έχουν στο νου τους ίσως την πιο αντιπροσωπευτική ατάκα της Charlotte Whitton: «Ότι και αν κάνουν οι γυναίκες, πρέπει να το κάνουν δύο φορές καλύτερα από τους άνδρες προκειμένου να εκτιμηθεί έστω και το μισό από αυτό. Ευτυχώς, για εκείνες αυτό είναι εύκολο»