Τράπεζες: deadline τετραμήνου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό - Κεντρική Εικόνα

Τράπεζες: deadline τετραμήνου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό

10 Αυγούστου 2018Πολιτική & Οικονομία

Σχετικά άρθρα

Χρονικό περιθώριο μέχρι τα τέλη του έτους σχεδιάζουν να δώσουν οι τράπεζες στις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις ώστε να ρυθμίσουν τα χρέη τους μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, οι τράπεζες έχουν αποστείλει προσκλητήριο ρύθμισης χρεών μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού σε 500 επιχειρήσεις. Ωστόσο, μόλις το 10% των επιχειρήσεων έχει αποδεχτεί την πρόσκληση και έχει προχωρήσει στη διαδικασία. Το γεγονός αυτό προσανατολίζει τις τράπεζες στο να "κυνηγήσουν" το εργαλείο του εξωδικαστικού μηχανισμού μέχρι τα Χριστούγεννα, προχωρώντας κατόπιν σε δραστικές κινήσεις για την ανάκτηση οφειλών από μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια. "Δεν έχουμε την πολυτέλεια να ασχοληθούμε με ό,τι δεν βοηθάει γρήγορα την επίτευξη του στόχου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Πλέον, όποιος δεν ρυθμίζει τις οφειλές του, θα βρίσκεται άμεσα αντιμέτωπος με νομικές ενέργειες των τραπεζών που θα φτάνουν μέχρι τον πλειστηριασμό", τονίζει τραπεζίτης στο Capital.gr.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι τράπεζες έχουν προχωρήσει στη σύσταση κεντρικών μονάδων με στελέχη επιφορτισμένα να προωθήσουν τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Στα στελέχη αυτά έχουν τεθεί συγκεκριμένοι στόχοι, αλλά και bonus επιδόσεων, ενώ ανά εβδομάδα πραγματοποιείται κοινή συνάντηση των στελεχών και από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

 

To εργαλείο του εξωδικαστικού μηχανισμού εμφανίζει χαμηλούς έναντι των προσδοκώμενων ρυθμούς ανταπόκρισης, αν και αποτελεί μονόδρομο για τις επιχειρήσεις με χρέη σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό, ωστόσο, δεν οφείλεται στην πολυπλοκότητα του μηχανισμού (ειδικά μετά τις τελευταίες απλοποιήσεις της διαδικασίας) που προβάλλουν ως επιχείρημα οι υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, αλλά μάλλον αντικατοπτρίζει απροθυμία ή έλλειψη ενημέρωσης των επιχειρήσεων από τους λογιστές και τους συμβούλους τους, οι οποίοι δεν βλέπουν οικονομικό όφελος για την ενασχόλησή τους... Το βάρος της περιορισμένης ανταπόκρισης πέφτει στις επιχειρήσεις δεδομένου ότι αφενός ο μηχανισμός έχει δομηθεί στη βάση όσων ορίζουν οι τραπεζικές ντιρεκτίβες (άρα, τα ίδια δικαιολογητικά και την ίδια διαδικασία θα έπρεπε να είχαν ακολουθήσει ή υποχρεούνται να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις με τις τράπεζες), αφετέρου, την ίδια στιγμή η πληθώρα δικαιολογητικών δεν φαίνεται να αποτρέπει από π.χ. αιτήσεις για ΕΣΠΑ ή για προσφυγή φυσικών προσώπων στο νόμο Κατσέλη. 

 

Παράλληλα, και οι τράπεζες δεν έχουν έμπειρους και εκτεταμένους μηχανισμούς για τον έλεγχο των business plans που πρέπει να υποβάλουν οι επιχειρήσεις ή για τον υπολογισμό της αξίας ρευστοποίησης περιουσιακών τους στοιχείων. Πρόκειται για τεχνογνωσία που διαθέτουν τα funds και για το λόγο αυτό θα ενταθούν οι μεταβιβάσεις μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων από τις τράπεζες.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που οι τράπεζες αποτελούν τον μοναδικό πιστωτή και η επιχείρηση δεν έχει παράλληλα χρέη προς το Δημόσιο και ασφαλιστικούς φορείς, αυτά μπορούν να επιλυθούν και χωρίς τη χρήση του εξωδικαστικού. Άλλωστε, ένα είδος εξωδικαστικού μηχανισμού είναι αυτό που θα "τρέξει" η doBank με το project Solar. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες υπέγραψαν μία καινοτόμο για τα διεθνή δεδομένα συμφωνία συνεργασίας με την εξειδικευμένη διαχειρίστρια εταιρία δανείων. Η doBank θα υποστηρίξει τις τράπεζες με την αποκλειστική διαχείριση κοινών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που αφορούν περισσότερες από 300 ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνολικής κατά προσέγγιση ονομαστικής αξίας 1,8 δισ. ευρώ, διευκολύνοντας την εξεύρεση αποτελεσματικών και βιώσιμων λύσεων αναδιάρθρωσης, όπου αυτό είναι εφικτό.

Πηγή: Capital.gr/Νένα Μαλλιάρα