«Το Χαμόγελο του Παιδιού» δίπλα σε κάθε παιδί θύμα εξαφάνισης - Κεντρική Εικόνα

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» δίπλα σε κάθε παιδί θύμα εξαφάνισης

25 Μαΐου 2018Πολιτική & Οικονομία

«Το Χαμόγελο του Παιδιού», για 15η συνεχή χρονιά, με αφορμή την 25η Μαΐου - Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά και στο πλαίσιο του προγράμματος SAFE (Sustainable Alliance for Missing Children in Greece), πραγματοποίησε εκδήλωση με θέμα: «Δράσεις και πρωτοβουλίες για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου - Παρουσίαση του Προγράμματος SAFE και των Προτάσεων για την βελτίωση της διαχείρισης των περιστατικών εξαφάνισης ανηλίκων». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο και την συντόνισε η δημοσιογράφος κα Αλεξάνδρα Καπελετζή.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυναν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κος Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κος Ιωάννης Μπαλάφας, ο Γ.Γ. Συντονισμού Υπουργείου Εσωτερικών κος Τζανέτος Φιλιππάκος, ο Αντιστράτηγος Αρχηγός ΕΛ.ΑΣ. κος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Αντιναύαρχος Αρχηγός Λ.Σ κος Σταμάτιος Ράπτης, ο Αντιστράτηγος Αρχηγός Π.Σ κος Σωτήριος Τερζούδης και ο Υποστράτηγος ΓΕΕΘΑ κος Χρήστος Πουλιανίτης. Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε ο Σύμβουλος Α΄της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Ελλάδα στο πλαίσιο της Προεδρίας της Ιταλίας στον ΟΑΣΕ κος Alessandro Ferranti ενώ σύντομες τοποθετήσεις έγιναν από Πρέσβεις κι εκπροσώπους Πρεσβειών στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Κώστας Γιαννόπουλος παρουσίασε τις δράσεις πρόληψης κι αντιμετώπισης που υλοποιούνται από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του οργανισμού, τους εξειδικευμένους εθελοντές διασώστες και τις πιστοποιημένες κυνοφιλικές ομάδες, τις εθνικές και διεθνείς συνεργασίες με τους αρμόδιους θεσμικούς και εθελοντικούς φορείς καθώς και τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό που διαθέτει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για κάθε παιδί θύμα Εξαφάνισης στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από εθνικότητα και θρήσκευμα.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Κώστας Γιαννόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το Χαμόγελο του Παιδιού» βρίσκεται δίπλα σε κάθε παιδί θύμα Εξαφάνισης πάντα σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και πάντα με σεβασμό στις επίσημες διαδικασίες αναζήτησης της Ελληνικής Αστυνομίας, παρέχοντας τις υπηρεσίες του προκειμένου να βρεθεί το παιδί που εξαφανίστηκε και να γυρίσει ασφαλές στην οικογένειά του χωρίς να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Σήμερα, όλοι μαζί, αποδεικνύουμε περίτρανα ότι η σύμπραξη και η αξιοποίηση όλων των δυνάμεων σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία και το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό αποτελούν πρότυπο για τα διεθνή δεδομένα και κάνουν την Ελλάδα να ξεχωρίζει στην Ευρώπη». Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις εξαφανίσεις/φυγές  ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων μεταναστών από δομές φιλοξενίας σημειώνοντας:«Εν μέσω της προσφυγικής κρίσης χιλιάδες παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες εξαφανίζονται καθημερινά χωρίς να δηλώνονται, σε πολλές περιπτώσεις, ώστε να ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί αναζήτησης όπως θα έπρεπε για κάθε εξαφανισμένο παιδί. Σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τις αρχές καταβάλλουμε τεράστιες προσπάθειες με στόχο κάθε παιδί πρόσφυγας μετανάστης να αντιμετωπίζεται ισότιμα και πάνω από όλα ως παιδί».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και της Ελληνικής Αστυνομίας, σχετικά με τις εξαφανίσεις ανηλίκων για το χρονικό διάστημα από 01/01/2017 έως και 30/04/2018 στη χώρα μας, καθώς και διεθνή στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τα Εξαφανισμένα Παιδιά (Missing Children Europe - MCE) και του Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιών (International Centre for Missing and Exploited Children – ICMEC).

Παράλληλα, παρουσιάστηκαν οι δράσεις που υλοποιήθηκαν πανελλαδικά στο πλαίσιο του Προγράμματος Safe, τα αποτελέσματα καθώς και οι προτάσεις που προέκυψαν από τις συναντήσεις όλων των αρμόδιων φορέων σχετικά με τις εξαφανίσεις ανηλίκων.

Τα στατιστικά στοιχεία του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού»:

● Το 2017, η «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» δέχτηκε 9.379 τηλεφωνικές κλήσεις.
● Το 2017, η «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» δέχτηκε 128 αιτήματα για υποστήριξη ερευνών αναζήτησης εξαφανισμένων παιδιών. Από το σύνολο αυτών βρέθηκαν τα 113 (90%) παιδιά. Για 10 παιδιά ενεργοποιήθηκε το Amber Alert Hellas και για 8 παιδιά κινητοποιήθηκε η ομάδα Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής».

● Το A' τετράμηνο του 2018, η «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» δέχτηκε 3.332 τηλεφωνικές κλήσεις.
● Το A' τετράμηνο του 2018, η «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» δέχτηκε 59 αιτήματα για υποστήριξη ερευνών αναζήτησης εξαφανισμένων παιδιών. Από το σύνολο αυτών βρέθηκαν τα 49 (83%) παιδιά. Για 8 παιδιά ενεργοποιήθηκε το Amber Alert Hellas, για 1 παιδί κινητοποιήθηκε η ομάδα Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής» ενώ για 1 παιδί πραγματοποιήθηκε αναζήτηση μέσω διακρατικής συνεργασίας.