Σταθάκης: Καταρχήν συμφωνία για ΝΟΜΕ και χρέωση προμηθευτή - Κεντρική Εικόνα

Σταθάκης: Καταρχήν συμφωνία για ΝΟΜΕ και χρέωση προμηθευτή

16 Μαΐου 2018Πολιτική & Οικονομία

Καταρχήν συμφωνία επιτεύχθηκε για τη χρέωση προμηθευτή και τα ΝΟΜΕ (σ.σ. δημοπρασίες ρεύματος) ανάμεσα στον υπουργό ΠΕΝ Γιώργο Σταθάκη και τους εκπροσώπους των θεσμών στο σκέλος των διαπραγματεύσεων για τα ενεργειακά. Παράλληλα, ο υπουργός παρουσίασε ο υπουργός την πρόταση για τα εναλλακτικά σενάρια πώλησης της ΔΕΠΑ και συμφωνήθηκε περιθώριο διαβούλευσης μέχρι το Σάββατο.

Όπως έκανε γνωστό ο κ Σταθάκης μετά το τέλος της συνάντησης με τους θεσμούς: «Έχουμε καταρχάς συμφωνία για αποκλιμάκωση των ΝΟΜΕ, καθώς προχωρά η αποεπένδυση της ΔΕΗ από τους λιγνίτες. Τα ΝΟΜΕ θα καταργηθούν πλήρως έως το τέλος του 2019».

Σε σχέση με τη χρέωση προμηθευτή ο υπουργός σημείωσε ότι επιτεύχθηκε «καταρχήν συμφωνία να παραταθεί μέχρι το 2020 και να αποκλιμακώνεται σταδιακά έως τότε. Μετά θα αντικατασταθεί από τα πράσινα πιστοποιητικά. Πρόκειται για έναν μηχανισμό μέσα στο target model».

Για τη ΔΕΠΑ ο υπουργός ΠΕΝ παρουσίασε την πρόταση του για την εναλλακτική μέθοδο της αποκρατικοποίησης και όπως είπε θα γίνει διαβούλευση μέχρι το Σάββατο.

Τέλος, σε ότι αφορά τα χρέη των ΕΛΤΑ από τους παρακρατηθέντες λογαριασμούς της ΔΕΗ ο κ Σταθάκης σημείωσε ότι είναι στα 50 εκατ. ευρώ και βρέθηκε ο τρόπος της σταδιακής αποπληρωμής της ΔΕΗ.