Σεντένο: Στο τέλος του προγράμματος αποφάσεις για το χρέος - Κεντρική Εικόνα

Σεντένο: Στο τέλος του προγράμματος αποφάσεις για το χρέος

27 Απριλίου 2018Πολιτική & Οικονομία

Παραγωγική χαρακτήρισε την συζήτηση για την Ελλάδα ο Μάριο Σεντένο μετά την λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup. Όπως είπε ο επικεφαλής του οργάνου είχαμε καλά νέα από την Αθήνα εσχάτως ειδικά στο δημοσιονομικό μέτωπο. Για δεύτερη συνεχή χρονιά η χώρα είχε πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 4% και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό.

Η Αθήνα παραμένει δεσμευμένη στο πρόγραμμα και είχαμε ενημέρωση από τους θεσμούς αναφορικά με την τέταρτη αξιολόγηση. Οι Θεσμοί επιστρέφουν στην Ελλάδα στις 14 Μαίου για να εξεταστούν τα θέματα και να προχωρήσει η διαδικασία για το Staff Level Agreement.

Αναφορικά με την παρουσίαση του αναπτυξιακού σχεδίου από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στάθηκε στο ότι δείχνει την «ιδιοκτησία» της χώρας για την μεταρρυθμιστική πορεία μετά το πρόγραμμα. Χαρακτήρισε την «ιδιοκτησία» του προγράμματος σημαντική όπως φάνηκε και στις άλλες χώρες.

Σύμφωνα με τον Μάριο Σεντένο συζητήθηκε το μεταμνημονιακό νομοθετικό πλαίσιο αλλά και το θέμα του χρέους. Ως προς αυτό δήλωσε ότι «η τελική απόφαση θα ληφθεί αν χρειάζεται στο τέλος του προγράμματος υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί πλήρως το πρόγραμμα».

Σύμφωνα με τον Πορτογάλο υπουργό συζητήθηκε το πώς θα μπορέσει το Eurogroup να βοηθήσει περαιτέρω την Ελλάδα στις μεταρρυθμίσεις μετά το πρόγραμμα. Σημειώσαμε την απόφαση της χώρας να μην ζητήσει προληπτική γραμμή ενώ για την μεταμνημονιακή εποχή εξετάστηκε το θέμα της ενισχυμένης εποπτείας, όπως αυτή προτάθηκε από την Κομισιόν.

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και επί τη βάση επιτυχημένης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης στόχος είναι να κλείσουν όλα τα θέματα τον Ιούνιο.

Πηγή: euro2day