Μειώνεται ξανά η αισιοδοξία των Ελλήνων καταναλωτών-Πτώση δεικτών στην Ελλάδα, σταθερότητα στην Ευρώπη - Κεντρική Εικόνα

Μειώνεται ξανά η αισιοδοξία των Ελλήνων καταναλωτών-Πτώση δεικτών στην Ελλάδα, σταθερότητα στην Ευρώπη

19 Απριλίου 2018Πολιτική & Οικονομία

Απαισιόδοξοι παραμένουν οι Έλληνες για την πορεία της κατανάλωσης οδηγώντας σε πτώση τους δείκτες σε αντίθεση με την Ευρώπη που παραμένουν σταθεροί, όπως αποκαλύπτουν τα αποτελέσματα της έρευνας της GfK για το Καταναλωτικό Κλίμα στην Ευρώπη, για το πρώτο τρίμηνο του 2018. 

Ελλάδα: οι δείκτες πέφτουν ξανά

Η χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση συνεχίζουν να μετριάζουν την αισιοδοξία των Ελλήνων καταναλωτών με αποτέλεσμα όλοι οι δείκτες να παρουσιάσουν πτωτική τάση. Οι οικονομικές προσδοκίες παρέμειναν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, πέφτοντας στις -20,6 μονάδες τον Μάρτιο του 2018, μία μείωση 8,4 μονάδων από τον Δεκέμβριο. Μόνο οι Ιταλοί διατηρούν πιο αρνητική άποψη για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας τους.
Οι εισοδηματικές προσδοκίες των Ελλήνων παραμένουν στα χαμηλότερα επίπεδα από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη. Κατά το πρώτο τρίμηνο, ο δείκτης έχασε έξι μονάδες σε σύγκριση
με τον Δεκέμβριο του 2017 αγγίζοντας τις -27,7 μονάδες. Όσον αφορά στην πρόθεση αγοράς, ο δείκτης παρέμεινε στις -23,6 μονάδες τον Μάρτιο του 2018, μία μονάδα χαμηλότερα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2017, αποτελώντας την χαμηλότερη τιμή στην Ευρώπη.

Σταθερότητα στην Ευρώπη-Πρόβλεψη για αύξηση 2%

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018 η ψυχολογία των καταναλωτών στην Ευρώπη παρέμεινε σε σχετικά σταθερό επίπεδο. Τον Μάρτιο, ωστόσο, η τιμή για τα 28 κράτη της ΕΕ σημείωσε ελαφριά πτώση, φτάνοντας στις 20,6 μονάδες ενώ τον Δεκέμβριο του 2017 βρισκόταν στις 21,1 μονάδες. Η GfK προβλέπει αύξηση στις ιδιωτικές καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών στην Ευρωπαϊκή Ένωση 1,5 με 2 τοις εκατό.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018 οι Ευρωπαίοι καταναλωτές φαίνεται ότι είναι λιγότερο αισιόδοξοι σε σχέση με το τέλος του προηγούμενου έτους. Είναι ξεκάθαρο ότι χώρες που σημείωσαν ισχυρές αυξήσεις το 2017 στους δείκτες τους, παρουσίασαν κάμψη. Σε όλες τις χώρες της ΕΕ, οι οικονομικές προσδοκίες έπεσαν κατά μέσο όρο στις 15 μονάδες τον Μάρτιο του 2018, δύο μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2017. Στη Γαλλία και την Αυστρία ιδιαίτερα, η ευφορία μειώθηκε μετά τις εκλογές ενώ αντιθέτως, οι καταναλωτές στην Τσεχία και το Βέλγιο διατηρούν θετικότερη άποψη για την οικονομική ανάπτυξη των χωρών τους.
Οι εισοδηματικές προσδοκίες συνέχισαν να αυξάνονται κατά μέσο όρο σε όλη την Ευρώπη, σημειώνοντας αύξηση 1,3 μονάδες το πρώτο τρίμηνο, φτάνοντας τις 16,3 μονάδες τον Μάρτιο. Οι καταναλωτές στη Μεγάλη Βρετανία και τη Βουλγαρία ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την αύξηση των μισθών τους και ο εν λόγω δείκτης σημείωσε διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης ενώ, στη Γαλλία και την Ισπανία σημειώθηκαν σαφείς απώλειες. Στην αρχή του έτους η πρόθεση αγοράς έπεσε κατά μέσο όρο στην ΕΕ κατά 1,3 μονάδες, αγγίζοντας τις 19,7 μονάδες τον Μάρτιο. Ο εν λόγω δείκτης παρουσίασε ιδιαίτερη αύξηση στην Τσεχία (σε σύγκριση με τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες) υπογραμμίζοντας τη γενική θετική διάθεση των Τσέχων κατανα-
λωτών.