INOMO: Το έπιπλο της νέας γενιάς - Κεντρική Εικόνα

INOMO: Το έπιπλο της νέας γενιάς

16 Απριλίου 2018StartUps & Eκπαίδευση

Σχετικά άρθρα

«ΙΝΟΜΟ σημαίνει «μέσα από τον άνθρωπο» και αποτελείται από δυο λέξεις, In + Homo. Το motto μας είναι “Form Redefined” και αντικατοπτρίζει όλη την κατασκευαστική μας ιδιαιτερότητα, καθώς μέσα από τα έργα και τα προϊόντα μας μετατρέπουμε τις φόρμες σε κάτι καινούριο, εντελώς μοναδικό». 

Λίγες μέρες πριν μας δώσει τον ορισμό της ΙΝΟΜΟ, η founder της εταιρείας, Βίβιαν Παράσχου, ανέβηκε στη σκηνή για να παραλάβει το πρώτο βραβείο στο 12ο διαγωνισμό The Squeeze, στο Orange Grove, μία επιβράβευση της προσπάθειάς της να κάνει πραγματικότητα αυτό το "μοναδικό". Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας οι κριτές ήταν γυναίκες επιχειρηματίες, κάτι που για εκείνη είχε ξεχωριστή σημασία.

Image result for inomo βίβιαν παράσχου

«Η νίκη είναι ιδιαίτερα τιμητική και σίγουρα δικαιώνει την προσπάθεια μας καθώς κριθήκαμε από τέσσερις εξαιρετικές γυναίκες επιχειρηματίες και επενδυτές με αξιοθαύμαστες επαγγελματικές σταδιοδρομίες η καθεμία. Αυτό μας γεμίζει με δύναμη να συνεχίσουμε να ακολουθούμε το στόχο μας».

Που δεν είναι άλλος από το να συνεχίσει να συνδυάζει αειφόρα υλικά με καινοτομική σχεδίαση στα έπιπλα εσωτερικού και εξωτερικού χώρου που προτείνει. Εάν έχει πάρει το μάτι σας κάποια εντυπωσιακά floating sunbeds, είναι αυτά που κουβαλάνε το brand dna της ΙΝΟΜΟ

Image result for inomo waves collection

Η πρόκληση να συνδυάσει design και έπιπλο είναι στο μυαλό της Βίβιαν Παράσχου εδώ και πάρα πολλά χρόνια και μεταφράστηκε με την ίδρυση μία εταιρείας σχεδίασης και κατασκευής επίπλων νέας γενιάς, η οποία προσφέρει ad hoc λύσεις σε design professionals, χρησιμοποιώντας κατά κύριο λόγο το υλικό fiberglass.

Η εταιρεία δραστηριοποιείται σε δύο χωριστές αλλά αλληλένδετες δραστηριότητες:

INOMO Collections: Σχεδιασμός και κατασκευή επίπλων εσωτερικού και εξωτερικού χώρου από ενισχυμένο Fiberglass.

INOMO Studio: Ad hoc σχεδιασμός και παραγωγή κατόπιν παραγγελίας high-end προϊόντων και ειδικών κατασκευών εσωτερικών και εξωτερικών χώρων για επαγγελματίες

Το χαμηλό κόστος συντήρησης και η ανθεκτικότητα του υλικού σε ακραίες καιρικές συνθήκες είναι τα χαρακτηριστικά που κάνουν τα έπιπλα της ΙΝΟΜΟ να ξεχωρίζουν. 

Image result for inomo onyx bench

«Όλα τα προϊόντα μας ανεξαιρέτως μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε σε εσωτερικό είτε εξωτερικό χώρο. Συγκεκριμένα όσον αφορά τα ξενοδοχεία σε περιοχές κοντά στη θάλασσα όπως στα ελληνικά νησιά και κυρίως στις Κυκλάδες όπου έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα, οι υπηρεσίες και τα προϊόντα μας αποτελούν μία ανταγωνιστική λύση καθώς δεν διαβρώνονται και αντέχουν σε οποιοδήποτε καιρικό φαινόμενο προκύψει. Οι συλλογές μας απευθύνονται σε επιχειρηματίες όπου η αισθητική και το design του χώρου πρωταγωνιστούν όπως σε ξενοδοχεία και χώρους εστίασης και αναζητούν αυτόν τον συνδυασμό που έλειπε, ανθεκτικότητα, τιμή, design».

Το fiberglass αποτελεί βασικό υλικό για τα έπιπλά της INOMO αλλά και επιλογή των μεγαλύτερων σχεδιαστών.

«Η επιλογή του υλικού για εμάς δεν έγινε τυχαία. Προέρχομαι από μία οικογένεια που ασχολείται με το συγκεκριμένο υλικό από το 1972. Αναμφισβήτητα λοιπόν μεγάλωσα κοντά σε αυτό και γνώρισα πάρα πολύ καλά τις ιδιότητες του και έτσι κατάφερα να παρακολουθήσω αβίαστα αυτή την μεγάλη στροφή που γίνεται στην παγκόσμια αρχιτεκτονική και την αναγέννηση του φουτουρισμού με κυρίαρχο στο κλάδο την θρυλική Zaha Hadid. Απο την Zaha Hadid λοιπόν μέχρι τον Christian de Portzamparc το fiberglass έχει επιλεγεί ως ένα μοναδικό υλικό που τους προσφέρει ελευθερία σχεδιασμού αλλά και μηχανικές ιδιότητες μοναδικές σε σχέση με αλλά υλικά. Είναι ένα υλικό ιδιαίτερο που θέλει να το γνωρίζεις πάρα πολύ καλά και να μπορείς να το μεταφράσεις σε λύση για τον αρχιτέκτονα ή σχεδιαστή».

Image result for inomo waves collection

Και η προσέγγιση στο σχεδιαστικό κομμάτι σίγουρα δεν έχει μείνει πίσω. Τα έργα έχουν χροιά, ρευστότητα, καμπύλες αλλά και αφαιρετική χροιά. «Διαθέτουν γλυπτική χροιά χωρίς να χάνουν την οικιστικής τους ταυτότητα» όπως μας λέει. Χαρακτηριστικά που δεν μπορείς να πεις πως σημάδεψαν το ελληνικό έπιπλο τα τελευταία χρόνια.

Image result for inomo modern takes

«Το ελληνικό έπιπλο νομίζω έμεινε αρκετά στάσιμο τα τελευταία χρόνια και νομίζω η κρίση ήταν μία καλή ευκαιρία να γίνει ένα ξεκαθάρισμα και να μείνουν όσοι αξίζουν. Μέσα από την αλλαγή αυτή της κρίσης δημιουργήθηκαν ευκαιρίες να αναδειχθούν νέα ταλέντα και να καλλιεργηθούν ελληνικά furniture brands σύγχρονα και με ευρωπαϊκό αέρα τα οποία ξεχωρίζουν παγκοσμίως. Θέλουμε να συμβάλλουμε και εμείς σε αυτήν την κατεύθυνση και να αποτελούμε παράδειγμα στο εξωτερικό. Πιστεύω ότι το ελληνικό έπιπλο έχει αλλάξει κατεύθυνση, έχει αναγεννηθεί και σιγά σιγά θα μπορεί να ανταγωνιστεί τους κυρίαρχους του κλάδου του».

Όπως κάθε τομέας δράσης, χρειάζεται κι αυτός επιμονή και επιμονή. Όπως άλλωστε και κάθε startup. Συν κάτι ακόμα…
«Πολλοί ψάχνουν να επενδύσουν και οι ευκαιρίες είναι πολλές. Αρκεί αυτό που έχεις να δείξεις να έχει νόημα και ουσία. Αυτό λοιπόν που πιστεύω και το λέω συχνά είναι ότι μπορείς να ξεκινήσεις χωρίς λεφτά και χωρίς επενδυτές αλλά δεν μπορείς να ξεκινήσεις χωρίς ομάδα. Η ομάδα είναι η καρδιά της ιδέας και η προσπάθεια που καταβάλει. Η χρηματοδότηση είναι το μέσο για να τα επιτυχείς πιο γρήγορα».

Πέτρος Αντωνάκης