Ξεκινά η υλοποίηση της πρωτοβουλιάς WiFi4EU - Κεντρική Εικόνα

Ξεκινά η υλοποίηση της πρωτοβουλιάς WiFi4EU

21 Μαρτίου 2018Εικόνα στην Αγορά

Δωρεάν πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω WiFi σε δημόσιους χώρους θα αρχίσουν να αποκτούν σταδιακά οι κάτοικοι της Ευρώπης, καθώς ξεκινά η υλοποίηση της εμβληματικής πρωτοβουλίας WiFi4EU.

Οι δήμοι όλοι της Ευρώπης θα μπορούν από τις 15 Μαΐου να υποβάλουν τις προτάσεις χρηματοδότησης τους για τη δημιουργία σημείων παροχής δωρεάν πρόσβασης σε ασύρματο Διαδίκτυο.

Το πρόγραμμα WiFi4EU προσφέρει στους δήμους κουπόνια αξίας €15.000 για να εγκαταστήσουν σημεία Wi-Fi σε δημόσιους χώρους, όπως βιβλιοθήκες, μουσεία, δημόσια πάρκα και πλατείες. Η πρωτοβουλία WiFi4EU έχει ως στόχο να συνδέσει κάθε ευρωπαϊκό χωριό και κάθε ευρωπαϊκή πόλη με δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο Διαδίκτυο στα κυριότερα κέντρα της δημόσιας ζωής έως το 2020. Οι δήμοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κουπόνια WiFi4EU για την αγορά και εγκατάσταση εξοπλισμού Wi-Fi (σημείων ασύρματης πρόσβασης) στα κέντρα της τοπικής δημόσιας ζωής τα οποία έχουν επιλέξει. Το κόστος συντήρησης του δικτύου θα καλυφθεί από το δήμο.

Την Τρίτη, η Επιτροπή εγκαινίασε τη δικτυακή πύλη WiFi4EU, καλώντας τους δήμους σε όλη την Ευρώπη να καταχωρίσουν τα στοιχεία τους ενόψει της πρώτης πρόσκλησης στα μέσα Μαΐου, ώστε να επωφεληθούν από τη χρηματοδότηση της Ε.Ε. με σκοπό τη δημιουργία δημόσιων σημείων δωρεάν ασύρματης πρόσβασης. Συνολικά, θα διατεθούν €120 εκατ. από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. μέχρι το 2020 για τη χρηματοδότηση εξοπλισμού για δημόσιες υπηρεσίες δωρεάν Wi-Fi σε έως και 8.000 δήμους σε όλα τα κράτη - μέλη, καθώς και στη Νορβηγία και την Ισλανδία.

Πώς να υποβάλετε αίτηση

Όσον αφορά τα βήματα για την απόκτηση κουπονιού για το WiFi4EU, τα απαιτούμενα στάδια είναι τρία:

- Στάδιο εγγραφής: από τις 20 Μαρτίου 2018, οι δήμοι θα πρέπει να εγγραφούν στην πύλη www.WiFi4EU.eu.

- Στάδιο αίτησης: η πρώτη πρόσκληση θα δημοσιευτεί στα μέσα Μαΐου και οι εγγεγραμμένοι δήμοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για την πρώτη παρτίδα 1.000 κουπονιών WiFi4EU (αξίας €15.000 το καθένα). Τα κουπόνια θα διανεμηθούν κατά σειρά εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

- Στάδιο κατανομής: διασφαλίζοντας γεωγραφική ισορροπία, η Επιτροπή θα ανακοινώσει τους 1.000 δήμους που θα λάβουν χρηματοδότηση μέσω της πρώτης πρόσκλησης. Κάθε συμμετέχουσα χώρα θα λάβει τουλάχιστον 15 κουπόνια.

Να σημειωθεί ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα δημοσιευτούν τέσσερις ακόμη προσκλήσεις WiFi4EU. Η Επιτροπή διευκρίνισε ότι τα χρηματοδοτούμενα από την πρωτοβουλία WiFi4EU δίκτυα θα είναι δωρεάν, απαλλαγμένα από διαφημίσεις και δεν θα συλλέγουν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα. Χρηματοδότηση θα παρασχεθεί μόνο σε δίκτυα, τα οποία δεν επικαλύπτουν ιδιωτική ή δημόσια δωρεάν παροχή πρόσβασης, που ήδη υπάρχει κι έχει παρόμοια ποιότητα στον ίδιο δημόσιο χώρο.

Το πρόγραμμα

Η πρωτοβουλία WiFi4EU, η οποία εξαγγέλθηκε το Σεπτέμβριο του 2016 από τον Πρόεδρο Γιούνκερ εντάσσεται στη φιλόδοξη μεταρρύθμιση των κανόνων της Ε.Ε. για τις τηλεπικοινωνίες, η οποία συμπεριλαμβάνει νέα μέτρα για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών συνδεσιμότητας των Ευρωπαίων πολιτών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης.

Πηγή: Sepe