Ο «χάρτης» με τις χώρες που εξάγουν όπλα - Κεντρική Εικόνα

Ο «χάρτης» με τις χώρες που εξάγουν όπλα

13 Μαρτίου 2018Διεθνή Νέα

Αύξηση 25% είχαν οι εξαγωγές αμερικανικών όπλων τα τελευταία πέντε χρόνια μέχρι το 2017, σύμφωνα με στοιχεία από το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών της Στοκχόλμης για την Ειρήνη (SIPRI).

Επεκτείνοντας την ηγετική πορεία τους παγκοσμίως, οι ΗΠΑ είχαν το 34% των συνολικών εξαγωγών όπλων. Δεύτερη η Ρωσία, της οποίας οι πωλήσεις υποχώρησαν 7,1% στο 22% των παγκόσμιων εξαγωγών, σε σύγκριση με την πενταετία που ολοκληρώθηκε το 2012.

Οι εξαγωγές όπλων στη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Ωκεανία αυξήθηκαν, ενώ υπήρξε μείωση των ροών προς την Αφρική, την Αμερική και την Ευρώπη.

Με τη Μέση Ανατολή να αντιπροσωπεύει το 49% των συνολικών εξαγωγών όπλων των ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία ήταν μακράν ο μεγαλύτερος πελάτης, σύμφωνα με το Bloomberg. Οι συνολικές εισαγωγές όπλων της αυξήθηκαν 225% τα τελευταία πέντε χρόνια, κάνοντάς την τον δεύτερο μεγαλύτερο εισαγωγέα παγκοσμίως.

«Οι εκτεταμένες βίαιες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και οι ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν οδηγήσει σε πολιτικό διάλογο στη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική για περιορισμό των πωλήσεων όπλων», σημειώνει ο Pieter Wezeman, ανώτερος ερευνητής του Ινστιτούτου.

«Ωστόσο, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη παραμένουν οι βασικοί εξαγωγείς όπλων στην περιοχή και προμήθευσαν άνω του 98% των εισαγόμενων όπλων της Σαουδικής Αραβίας», προσθέτει.

Η Κίνα ήταν ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων το διάστημα 2013-17. Οι συνολικές εξαγωγές αυξήθηκαν 38% στο χρονικό πλαίσιο 2008-12 και 2013-17, με το Πακιστάν να είναι ο κύριος αποδέκτης των κινεζικών όπλων. 

Η Ινδία ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας μεγάλων όπλων για την περίοδο, αντιπροσωπεύοντας το 12% συνολικά παγκοσμίως, με τις εισαγωγές να αυξάνονται 24%. 

Πηγή: Bloomberg

TAGS