Bloomberg: Οι Έλληνες νιώθουν τον «πόνο» της επιστροφής στην κανονικότητα - Κεντρική Εικόνα

Bloomberg: Οι Έλληνες νιώθουν τον «πόνο» της επιστροφής στην κανονικότητα

20 Φεβρουαρίου 2018Πολιτική & Οικονομία

Η επικρατούσα πεποίθηση στην Ευρώπη είναι ότι η κρίση έχει σχεδόν τελειώσει στην Ελλάδα: η οικονομία αναπτύσσεται, η χώρα μόλις πήρε χρήματα από επενδυτές ομολόγων και η κυβέρνηση λέει στην ευρωζώνη ότι δεν χρειάζεται περισσότερη οικονομική βοήθεια.

Ωστόσο, παρά όλα τα δελεαστικά μηνύματα, υπάρχει ο διαρκής «πόνος» για τη βελτίωση των οικονομικών του έθνους μετά από μια οικονομική κατάρρευση που δεν είχε υπάρξει ποτέ πριν σε χρόνο ειρήνης.

Παρά την επανεξέταση αυτή την εβδομάδα που έδειξε ότι η Ελλάδα είχε συμμορφωθεί σε όλα, εκτός από δύο, προαπαιτούμενα του πακέτου διάσωσης της, ορισμένοι αξιωματούχοι της Αθήνας και των Βρυξελλών προειδοποιούν ότι μπορεί να είναι πολύ νωρίς για να εγκαταλείψει την εντατική «φροντίδα» ενός ευρωπαϊκού προγράμματος διάσωσης.

Η οικονομία έχει ανακτήσει μόνο ένα κομμάτι από αυτό που έχασε. Ένας στους πέντε ανθρώπους δεν μπορεί να βρει δουλειά, η συντριπτική πλειοψηφία για τουλάχιστον έναν χρόνο. Κάποιοι με κορυφαία προσόντα. Περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες οφείλουν φόρους, ενώ τα μη εισπραχθέντα ποσά υπερβαίνουν τα 100 δισ. ευρώ (123 δισ. δολάρια) στο τέλος του περασμένου έτους, τα οποία αντιστοιχούν στο 56% του συνόλου της οικονομίας.

Οι επιχειρήσεις βρίσκονται υπό πίεση, επειδή οι τέσσερις σημαντικότερες τράπεζες έχουν περιορισμούς λόγω κάπιταλ κοντρόλ και επιβαρύνονται με «κόκκινα» δάνεια ύψους περίπου 100 δισ. ευρώ. Τα stress tests αναμένονται τους προσεχείς μήνες και θα καθορίσουν αν θα χρειαστούν περισσότερα χρήματα.  Εν τω μεταξύ, προσπαθούν να αντλήσουν μετρητά με πλειστηριασμούς ακινήτων.

«Η κατάσταση έχει πράγματι εξομαλυνθεί και υπάρχει κάποιο επίπεδο σταθερότητας, αλλά υπάρχουν πάρα πολλά εκκρεμή ζητήματα», δήλωσε ο Δημήτρης Μπόκας, ιδιοκτήτης της Plagton SA, μιας επιχείρησης με ιχθυοκαλλιέργειες.

Η πρόσβαση στα χρήματα είναι πιο δύσκολη και η φορολογική επιβάρυνση είναι 58% επί των κερδών της εταιρείας της, ανέφερε. «Από την επιβολή των κάπιταλ κοντρόλ έχει γίνει ακόμη πιο δύσκολο να χρηματοδοτήσουμε τις δραστηριότητες μας από τις τράπεζες», είπε ο κ. Μπόκας.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος η Ελλάδα να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης όταν το τρέχον πακέτο - το τρίτο σε οκτώ χρόνια  - λήξει τον Αύγουστο.

Η τελευταία έκθεση της ΕΕ, της 17ης Φεβρουαρίου, που συζητήθηκε στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τη Δευτέρα, έδειξε ότι η Ελλάδα είχε ολοκληρώσει τα 108 από τα 110 προαπαιτούμενα για να λάβει την επόμενη δόση.

Ερωτήματα ακόμη παραμένουν σχετικά με τους πλειστηριασμούς ακινήτων και την πώληση του παλιού αεροδρομίου της Αθήνας, ορόσημο σε όλη την προσπάθεια αποκατάστασης της Ελλάδας. Οι διαδοχικές κυβερνήσεις συγκέντρωσαν μέχρι στιγμής το ένα δέκατο από τον στόχο των 50 δισ. ευρώ για ιδιωτικοποιήσεις που είχε τεθεί το 2011.

Το σχέδιο είναι να δημιουργηθεί τώρα ένα αποθεματικό ταμειακών ροών ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ, αξιοποιώντας τις αγορές ομολόγων και τους πόρους διάσωσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Η χώρα πούλησε 3 δισ. ευρώ ομόλογα διάρκειας επτά ετών αυτό το μήνα με απόδοση 3,5% σε σύγκριση με τα διψήφια νούμερα του 2015, όταν ο Τσίπρας ήρθε αντιμέτωπος με την ευρωζώνη για το χρέος της Ελλάδας.

Το πρόβλημα, λένε όσοι έχουν αμφιβολίες, είναι ότι η Ελλάδα θα είναι και πάλι στο έλεος των αγορών,προσπαθώντας να σταθεί στα πόδια της και να ανακτήσει την οικονομική κυριαρχία με τόσα πολλά προβλήματα να παραμένουν.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, υπουργός Οικονομικών της προηγούμενης κυβέρνησης, δήλωσε ότι απαιτείται προληπτική πίστωση. 

«Το ερώτημα είναι πώς να το κάνουμε αυτό βιώσιμο», σημείωσε ο Wolfango Piccoli, πρόεδρος της Τeneo Intelligence στο Λονδίνο. «Τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν και στη συνέχεια να βρούμε μια κατάσταση που γίνεται δύσκολη πολύ γρήγορα».

Λίγοι Έλληνες αναμένουν να επιστρέψουν στις πιο εύκολες μέρες πριν από το 2010. Αλλά πολλοί λένε ότι αυτό που έγινε κανονικό για αυτούς, δεν μπορεί να διαρκέσει, αφότου η οικονομία μειώθηκε κατά 20%. Εχει αποκατασταθεί λιγότερο από 2%. 

Το υπερχρεωμένο κράτος έχει δεσμευτεί να διατηρήσει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό πριν από καταβολή τόκων, ύψους 3,5% του ΑΕΠ, μέχρι το 2022. Το μεγαλύτερο μέρος θα προέρχεται από τη φορολογία.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ συζήτουν για την καθιέρωση μηχανισμού επιτήρησης έτσι ώστε να παρακολουθούν την πρόοδο και τις δαπάνες, ακόμη και αν η Ελλάδα βγει από το πρόγραμμα διάσωσης πριν από τις εκλογές της επόμενης χρονιάς. 

Πολιτικά, το ελληνικό κοινοβούλιο ξεκινά έρευνα σχετικά με πρώην ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους σε μια υπόθεση δωροδοκίας στην οποία εμπλέκεται η ελβετική φαρμακευτική εταιρεία Novartis. 

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης το αποκαλούν κυνήγι μαγισσών. 

Πηγή: euro2day.gr